Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rozkol v opozícii, novým šéfom NKÚ sa stal Karol Mitrík
Zdielať na

Rozkol v opozícii, novým šéfom NKÚ sa stal Karol Mitrík

BRATISLAVA / Novým šéfom Najvyššieho kontrolného úradu sa stal Karol Mitrík. V tajnom hlasovaní o tom rozhodli poslanci parlamentu. Bývalý riaditeľ tajnej služby bol kandidátom lídra SDKÚ-DS Pavla Freša. Zvyšok opozície podporoval prokurátora Maroša Žilinku, čo ešte pred hlasovaním vyvolalo spory v opozícii.

Karol Mitrík získal v tajnej voľbe 82 hlasov. Znamená to, že ho museli podporiť aj poslanci vládneho Smeru-SD.

Fico vraj zahral divadlo

Kandidát Maroš Žilinka dostal 54 hlasov. Pod jeho nomináciu sa podpísalo šesťdesiat opozičných poslancov.

Marián Kvasnička (KDH) a Štefan Kuffa (OĽaNO) nominovali bývalú kvestorku Univerzity Palackého v Olomouci a exšéfku služobného úradu ministerstva školstva za Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho Henrietu Crkoňovú.Tá dostala v tajnej voľbe len 5 hlasov.

Voľba šéfa NKÚ bola podľa podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej zas len divadlom, ktorým Robert Fico zabával slovenský ľud a odvádzal pozornosť od problémov, ktorým čelí jeho vláda. Ako povedala Jurinová dnes pre agentúru SITA, to, že bol dnes zvolený Karol Mitrík, svedčí o tom, že korupčné podhubie sa tiahne napriek celým politickým spektrom.

„Keď sa Karolovi Mitríkovi podarilo za jeho pôsobenia v SIS ututlať kauzu Gorila, podarí sa mu v tejto krajine ututlať všetko. A o to predsa SDKÚ a SMER-u ide. Post predsedu NKÚ by mal patriť opozícií. Robert Fico pravdepodobne počíta s tým, že po blížiacich sa parlamentných voľbách v opozícií aj bude, preto si už prezieravo zvolil svojho kandidáta,“ vyhlásila Jurinová.

Sľub od premiéra

Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post šéfa NKÚ po parlamentných voľbách v roku 2012. Podľa povolebnej dohody kandidáta navrhovala SaS, ktorá neuspela s Kamilom Krnáčom ani s Vladimírom Klimešom.

Smer-SD a Fico argumentovali, že opozícia musí hlasovať za svojho kandidáta do posledného človeka, čo sa ani raz nestalo. Neskôr prišlo KDH s kandidátom Marošom Žilinkom.

Z volieb ho však stiahlo. V lete 2014 sa hovorilo, že Smer-SD je pripravený podporiť Pavla Hrušovského. Bývalý šéf NR SR Pavol Paška však voľbu nevypísal. Funkčné obdobie Jána Jasovského sa skončilo vo februári 2012. Keďže parlament doteraz nevedel zvoliť jeho nástupcu, zostával na čele úradu.

Frešo: Všetko je OK

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo tvrdí, že Karol Mitrík je normálny štandardný predseda Najvyššieho kontrolného úradu. Ako povedal, on Mitríka navrhol ako opozičný poslanec.

„Mitrík je normálny šéf NKÚ. Voľba bola jednoznačná,“ povedal s tým, že každý predseda NKÚ by bol zvolený hlasmi Smeru-SD, pretože vládna strana má v parlamente väčšinu.

O voľbe šéfa NKÚ hovorí Lucia Stráňavová, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy