Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Tajomstvo ementálu je odhalené. Diery v syre vytvára slama
Zdielať na

Tajomstvo ementálu je odhalené. Diery v syre vytvára slama

BERN / Tajomstvo dier v známom švajčiarskom syre ementál je vyriešená. Na koreň záhady prišli švajčiarski vedci, keď si všimli, že dier je v syre čoraz menej.

Podľa švajčiarského inštitútu Agroscope a ústavu pre výskum materiálov EMPA spôsobujú diery v syre malé čiastočky sena, ktoré padajú do mlieka počas dojenia kráv.

Tieto čiastočky uvoľňujú plyny počas fermentácie, ktoré potom vytvárajú otvory v syre. Záhada, ktorá fascinuje deti aj dospelých je tak konečne vyriešená, oznámil Agroscope.

Tendencia miznutia

Výskumníci zistili, že diery majú tendenciu miznúť, keď sa mlieko odoberá modernou technikou. "Zánik tradičného dojenia a jeho modernejšia náhrada hygienickejšou technikou je príčinou miznutia dier," povedal hovorca Agroscope.

Podľa ústavu už v roku 1917 publikoval americký výskumník William Clark podrobnú rešerš o formovaní otvorov v ementále. Domnieval sa, že diery vznikajú pôsobením oxidu uhličitého, produkovaného baktériami.

Moderní vedci to začali spochybňovať v posledných desiatich až 15 rokoch, keď dospeli k odhaleniu, že dier je menej s nástupom mechanizácie výroby. Vylučovacou metódou usúdili, že k zásadnej zmene došlo v oblasti dojenia.

Častice sena

A od toho už potom viedla cesta k porovnávaniu obsahu mlieka získaného tradičnou a technizovanou metódou. Pri hygienickejšej ceste zistili v mlieku menej častíc sena a mliečnych baktérií, píše portál businessinsider.com.

O syroch s dierami sa vyjadril aj Ľubomír Valíl z fakulty chemickej a potravinárskej technológie:

Zdielať na

Súvisiace články