Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poľské mäso nepredávame, oznamuje obchod. Nápis pobúril ambasádu
Zdielať na

Poľské mäso nepredávame, oznamuje obchod. Nápis pobúril ambasádu

BRATISLAVA/VARŠAVA / Slovenskom nedávno otriasol škandál s mäsom nakazeným salmonelou. Výrobok sa dostal až do slovenských predajní. Stále nie je jasné, kde sa salmonela v kuracom mäse vzala. Kontrolóri čakajú na výsledky testov. V slovenských obchodoch medzičasom prepukla panika.

"Začali sa množiť otázky od zákazníkov. Vylepili sme preto oznam, že poľské mäso nepredávame," hovorí majiteľka predajne Vladislava Jurištová.

Nápis na výklade ale rozhorčil poľskú ambasádu, ktorá majiteľke poslala list.

"Týmto nápisom sugerujete, že poľské mäso je nekvalitné a ako také sa nenachádza v ponuke vášho obchodu. Preto vás týmto vyzývam k odstráneniu nápisov znevažujúcich poľské výrobky z výkladu," píše sa v liste.

Neporušila zákon

Informácia o pôvode mäsa i ďalších údajoch musí byť pritom od 1. apríla na etiketách výrobkov. Podľa štátnej potravinovej správy majiteľka svojím oznamom na výklade zákon neporušila.

"Zákazník musí byť informovaný o pôvode zvieraťa, kde bolo chované, či zabité. Ostatné záležitosti oznamovania je úplne svojvoľná vec," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky Jozef Bíreš.

Pobúrený chargé d’affaires

Poľský veľvyslanec na Slovensku je ale pobúrený. "Ako by ste sa cítili, keby ste ako Slováci išli na výlet do Varšavy a na obchodoch by ste si prečítali nápis ´slovenské syry nepredávame´?," reaguje poverený zástupca veľvyslanca Poľska na Slovensku Piotr Samerek.

Majiteľka pritom svojim nápisom nikoho osočiť nechcela. "Len som reagovala na dopyt zákazníka, či predávam poľské mäso s tým, že nepredávam," dodáva.

Trvá na svojom

"Je pre mňa zvláštne, že obyčaje obchodníkov nehovoria o konkrétnych výrobcoch, ktorý niečo zlé urobil, ale že všetko poľské je zlé," reaguje Samerek.

Majiteľka ale trvá na svojom. "Kým sa zákazníci budú pýtať, nápis na obchode bude, keď prestanú, odstránim ho," uzatvára.

V slovenských obchodoch prepukla pre nakazené poľské mäso panika, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy