Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hygienici začali s kontrolou mäsa, pozrite sa na výsledok
Zdielať na

Hygienici začali s kontrolou mäsa, pozrite sa na výsledok

BRATISLAVA / Povinnosť uvádzať pôvod mäsa na obale v zmysle európskej legislatívy je platná dva týždne. Hygienici už spustili kontrolu vo všetkých obchodoch. Mnohí spotrebitelia o zmenách v označení mäsa ale netušia.

"Bravčové mäso, kozie a hydina musí mať na obale viac informácií o pôvode," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

"Všímam si zloženie napríklad na saláme, ale pôvod odkiaľ je, nie," hovorí jeden zo spotrebiteľov.

"Napríklad pri bravčovom je napísané chované v Českej republike, zabité v Českej republike," hovorí vedúci oddelenia čerstvých potravín Richard Kello.

Informácie na obale

Po novom by mal mať spotrebiteľ jasno už aj v tom, odkiaľ pochádza bravčové, kozie, ovčie a hydinové mäso, ktoré si vkladá do nákupného košíka. Z obalu by mal vyčítať, kde bolo zviera chované a zabité. Nové pravidlá označovania sa vzťahujú na tovar, ktorý bol uvedený na trh od začiatku apríla.

Štátna potravinová a veterinárna správa kontroluje výrobky od 1. apríla. "Pochybenia boli zatiaľ len dve. V jednom hypermarkete a v jednom malom obchode, kde to označené nebolo," uviedol Bíreš.

Spotrebiteľské dotazy

V poslednom období sa na hygienikov stále viac obracajú samotní spotrebitelia. Nových zmien je totiž niekoľko.

"Od decembra platí zväčšenie písma na obaloch, jasnejšia a presnejšia prezentácia alergénov. Pri niektorých výrobkoch nájdete aj adresu prevádzkovateľa," dodal riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy