Polojasno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
(Ne)bezpečné prebytky z Veľkej noci: Ako neriskovať zdravie
Zdielať na

(Ne)bezpečné prebytky z Veľkej noci: Ako neriskovať zdravie

BRATISLAVA / Aj keď sa veľkonočné sviatky skončili, v mnohých domácnostiach ostali varené vajíčka či šunka. Mnohí z nich spravia pomazánku alebo inú pochutinu. Dokedy by sa mali zjesť? Podľa odborníčky ešte dnes.

Namaľované vajíčka uvarené natvrdo podľa odborníkov olúpte a zjedzte ešte dnes. "Ak sme v sobotu varili vajíčka natvrdo a máme ich v škrupine, tak ich treba zjesť do troch maximálne piatich dní," odporúča vedúca Odboru hygieny Úradu verejného zdravotníctva Iveta Trusková.

Tepelné upravenie

Ak boli vajcia v chladničke je taktiež najvhodnejšie ich zjesť ešte dnes. Podľa Truskovej je ideálna teplota do 5 °C. Najlepšie je ich použiť do varenia a tepelne upraviť. Napríklad do francúzskych zemiakov či zapečené so zeleninou.

Ak ich necháte na okrasu, už ich nekonzumujte. "Vajíčka pri izbovej teplote neodporúčame konzumovať. Teplota nie je vhodná na dlhodobé skladovanie potravín," varovala Trusková.

Údeniny zjedzte čo najskôr

Podobne je to aj s údeninami. Odborníčka radí, aby sme ich zjedli čo najskôr. "Ak je šunka naporcovaná, tak najviac tri dni. Ak je v celku, tak po piatich dňoch od varenia by mala byť skonzumovaná," dodáva Trusková.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články