Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Hydinári: Toto je PRAVDA o tom, čo jedia naše deti
Zdielať na

Hydinári: Toto je PRAVDA o tom, čo jedia naše deti

BRATISLAVA / Po nedávnom škandále, kedy sa salmonelou nakazená dovezená kuracina dostala aj do jedální škôl a škôlok, prišla Únia hydinárov Slovenska s apelom, aby sa i rodičia detí v jedálni pýtali na pôvod hydinového mäsa. Hydinári tvrdia, že v školských jedálňach sa vraj málo používa slovenské hydinové mäso.

Rodičia by sa podľa hydinárov mali začať zaoberať tým, akú hydinu jedia ich deti v školských jedálňach.

"Mamičky si už zvykli v predajniach veľmi pozorne sledovať, čo je napísané na obale výrobkov. Mali by tiež vedieť, aké hydinové mäso ponúkajú deťom v školských jedálňach," uviedol tlačový tajomník Únie hydinárov Slovenska Ľubomír Urban.

Únia si urobila vlastný prieskum, z ktorého vyšlo že zo 420 jedální vraj vyše sedemdesiatim percentám dodávajú hydinu distribučné a veľkoobchodné firmy. V tom je podľa nich problém.

"Chybou je, že máme slovenského dodávateľa. Lenže to ešte neznamená, že má slovenské kurčatá, môže ich doviezť zo zahraničia, prebaliť a ponúkať ako slovenské," dodáva Urban.

Trinásť a pol percenta

"V prieskume len 13,5 percenta jedálni odpovedalo, že objednáva hydinové mäso priamo od spracovateľa," dodáva Daniel Molnár z Únie hydinárov Slovenska.

Podľa hydinárov sa treba pýtať na detaily ako miesto chovania či usmrtenia. Informácie musia byť od 1. apríla aj na etiketách.

V praxi s tým jedálne problém nemajú. "Naše hygieničky a hygienici zaviedli rodný list mäsa, v ktorom sú presne zaznamenané informácie ako krajina pôvodu, či miesto porazenia, alebo spôsob transportu," hovorí hlavný kuchár zo školskej jedálne základnej školy v Stupave Miloš Lachkovič.

Vyšší odbyt

Jedálne si nemyslia, že používajú málo slovenského mäsa. Pýtajú sa ale, čo urobili hydinári pre vyšší odbyt.

"Za päť rokov, čo som tu, sa nestalo, že by prišiel niekto z hydinárskeho priemyslu a ponúkal mi hydinu od priameho dodávateľa," priznáva Lachkovič.

Hydinári kritizujú svoju nevýhodu pri verejných obstarávaniach v školských jedálňach. Listom požiadajú ministerstvo školstva o zmenu.

Slovenské hydinové mäso objednáva len 13,5 percenta školských jedální:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy