Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Stav ohrozenia! Nadopovaná hydina sa dostala do škôl
Zdielať na

Stav ohrozenia! Nadopovaná hydina sa dostala do škôl

BRATISLAVA / Na svete je ďalší škandál s kuracím masom! Na Slovensku sa opäť objavila hydina, nadopovaná antibiotikami. Únia hydinárov dokonca hovorí o stave ohrozenia. Tentoraz totiž nadopované maso putovalo k stravníkom do školských jedální, do hospicov a viacerých reštaurácií. Vyzývajú preto najmä rodičov, aby sa v školských jedálňach opýtali, kde sa mäso nakupuje a aký má pôvod.

Zásielka sa dostala k deťom

Mäso cestovalo z Brazílie do Dánska, k nám na Slovensko a od nás do Česka. Českí veterinári odhalili, že kurence boli nadopované. "Obsahovali nadrozmerné množstvá doxicyklinu, ktorý sa používa na liečenie zápalov a infekcií," informuje zástupca únie hydinárov Daniel Molnár.

Zásielka takéhoto mäsa plného antibioitík sa dostala k tým najbezbrannejším - deťom do školských jedální a do hospicov. Jedným z ôsmich miest, kam sa mäso dostalo, je aj jedáleň na Gymnáziu Ladislava Sáru.

O probléme nevedel

"Našlo a tam 36 kíl nakazeného mäsa a 4 kilá boli vrátené dodávateľovi," informuje hovorkyňa ÚVZ Lenka Skalická. Požiadali sme o vyjadrenie školskú jedáleň, ako aj riaditeľa školy. Ten tvrdí, že ho o probléme nik neinformoval a vedúca jedálne na kameru hovoriť nechcela. Dlhodobé jedenie mäsa plného antibiotík môže byť najmä pre deti veľmi nebezpečné.

"Ničí imunitu, narúša hormonálny systém," tvrdí doktorka Alžbeta Béderová. Okrem jedální sa časť mäsa dostala aj na taniere stravníkov v  reštauráciach a pizzeriách.

Vystopovali len časť

"Zatiaľ nemáme informácie, že by sa dostalo do obchodov," hovorí riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš. Kontroly stále prebiehajú a veterinári zisťujú, či mäsa nie je náhodou viac. Zatiaľ sa im podarila vystopovať len časť.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy