Polojasno
22°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Na Slovensku našli poľské mäso plné antibiotík!
Zdielať na

Na Slovensku našli poľské mäso plné antibiotík!

POPRAD / V Poprade našli veterinári kuracie prsia s vyše trojnásobným množstvom antibiotík. Boli dovezené z Poľska a táto správa vystrašila verejnosť aj v okolitých štátoch.

Ak ste mäso kúpili, nejedzte ho!

Cielené kontroly sa začali hneď potom, ako sa informácie o kuracom mäse objavili v poľskej tlači. V jednej z popradských predajní tak našli poľské mäso plné antibiotík.

"Pozitívny nález sa týkal 20 kilogramov nebalených chladených kuracích pŕs s dátumom spotreby do 25. júna 2013," potvrdila hovorkyňa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Paulína Komárová.

Kuracie mäso dodané z Poľska. Obsahovalo viac než trojnásobok povoleného množstva antibiotík. Tie sa používajú na liečbu chorôb u sliepok. Každý liek má pritom stanovenú dĺžku lehoty na to, aby sa zvyšky liečiv dostali von z tela.

"V prípade, že sa ochranná lehota nedodrží alebo, ak sa nedodrží stanovená liečebná dávka zvyšky liečiva sa môžu nájsť v tkanivách zvierat po ich odporazení," vysvetlila odborníčka na veterinárnu farmáciu MVDr. Judita Hederová.

"Upozorňujeme spotrebiteľov, aby toto hydinové mäso nekonzumovali. Ak ho majú zakúpené v domácnostiach, prípadne ho vrátili do predajne a požadovali náhradu," doplnila Komárová.

Isté riziko predstavujú aj pre ľudí

Po konzumácii takého mäsa sa môžeme stať ľahko odolnými voči týmto antibiotikám. Podľa Úradu verejného zdravotníctva to však pri jednorazovej spotrebe nie je až také pravdepodobné. Ďalším možným rizikom však môže byť vznik alergie.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy