Polojasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Slovensko je obľúbená destinácia. Láka zahraničných turistov
Zdielať na

Slovensko je obľúbená destinácia. Láka zahraničných turistov

BRATISLAVA / Dočkali sme sa! Slovensko sa stáva obľúbenou destináciou zahraničných turistov. Prichádza ich viac, zostávajú dlhšie a slušne u nás míňajú. Dokonca viac, ako my minieme v zahraničí. Čomu tento úspech pripisovať a odkiaľ k nám pricgádzajú ľudia, vďaka ktorým u nás každý rok zostávajú milióny eur?

Za prvý kvartál prišlo 337 610 turistov

"Na Slovensko prišlo v prvom kvartáli tohto roku o pätinu viac turistov ako minulý rok," uviedol hovorca ministerstva dopravy a regionálneho rozvoja Martin Kóňa. Na Slovensko za prvé tri mesiace prišlo 337 610 turistov. A nie je to náhodná, jednorázová udalosť. "Od roku 2010 chodí stále viac zahraničných turistov na Slovensko," hovorí hovorca Slovenskej agentúry pre cestovný ruch Martin Šebesta.

Čísla, ktoré sa s týmito turistami spájajú, vyvolávajú spokojné úsmevy na mnohých slovenských tvárach. "Príjmy z aktívneho cestovného ruchu zahraničného dosiahli za prvý štvrťrok 2013 úroveň 383 miliónov eur," hovorí Petra Pauerová, hovorkyňa Národnej banky Slovensko.

Najpozitívnejšie je, že vzrástol aj rozdiel medzi tým, koľko minú v zahraničí slovenskí turisti a koľko minú tí zahraniční u nás. "Len za prvý kvartál bol tento rozdiel 21,4mil eur v prospech malých slovenských podnikateľov," dodáva Kóňa. "Takáto úroveň bola zaznamenaná naposledy zhruba pred krízou v roku 2008," tvrdí Pauerová.

Niektorí objavujú Slovensko...

Viac peňazí u nás zostáva najmä preto, lebo tu turisti prespávajú častejšie a viac nocí. "Tento rok sa na Slovensku ubytovalo o 100 tisíc zahraničných turistov viac," hovorí Šebesta. Okrem najvernejších turistov z krajín ako Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, či Poľsko pribúdajú aj ďalší. "Spomeniem len napríklad ukrajinských turistov, ktorých sme prišlo o 90 percent viac, z pobaltských republík ako Litva a Lotyšsko prišlo o 40 percent viac a došlo aj o 25 percent ruských turistov viac," dodáva Kóňa.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy