Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Kúpili ste špinavé vajcia? Reklamujte ich
Zdielať na

Kúpili ste špinavé vajcia? Reklamujte ich

BRATISLAVA / Na vidieku si ľudia idú po vajcia do kurína. Ľudia v meste si však vajíčka musia kupovať. Dnes si už môžeme vyberať z niekoľkých kategórií slepačích vajec, podľa toho, v akých podmienkach žijú sliepky. Najlepšia kvalita by mala byť tá, pri ktorej sa môžu slobodne preháňať po vonku. Lenže niekedy nás práve pri tejto, zároveň aj najdrahšej, kategórii na vajciach prekvapia nečistoty, ktoré by tam naozaj nemali byť.

Možno sa už aj vám stalo, že ste si kúpili vajcia z domáceho chovu, alebo bio-vajcia, ktoré boli tak trochu príliš bio. Boli na nich veci, ktoré by ste na vajciach nechceli a nemali vidieť.

Bonus na vajíčkach

Občas si z obchodu prinesieme spolu s vajíčkami bonus. Slamu, blato, trus či zvyšky iných, rozbitých vajíčok. Tieto veci nielen že vyzerajú odpudivo, ale môžu aj ohroziť zdravie.

"Pri manipulácii s vajcami a nedodržaní hygieny alebo pri nie tepelnom použití, napríklad do studených jedál, môže dôjsť k infekcii, napríklad salmonelóze," hovorí riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Vajcia sa nesmú umývať

"Áčková kategória určená na ľudský konzum musí byť škrupina čistá, bez znečistenia, bez akýchkovľvek nálepov," hovorí hydinár Ivan Gróf.

Je zodpovednosťou producenta, aby sa vajcia dostali k spotrebiteľovi čisté. Paradoxne ich ale nesmie umývať. "Všeobecne sa odporúča, aby sa vajcia neumývali, pretože sa poškodí ochranná zóna škrupiny, a je lepší prienik mikróbov cez škrupinu do obsahu vajíčka," dodáva Bíreš.

Pokiaľ sú na vajíčkach nejaké nečistoty a chcete ich zmyť, urobte tak len tesne pred ich použitím. "Všetky choroboplodné zárodky v obsahu, ak by sa náhodou niečo takéto stalo, sa zlikvidujú tepelnou úpravou. Len škrupinu samú o sebe zvyčajne chytáme do ruky aj pred varením, takže tam je to riziko väčšie," dodáva Ivan Gróf.

Reklamujte špinu

Pokiaľ si kúpite znečistené vajcia, nemlčte a žiadajte nápravu hoci aj priamo v predajni. "Pri zistení takýchto vajíčok sa pozastavuje ich predaj. A pokiaľ by to bol subjekt, kde sa to opakuje, alebo neurobil nápravu, hrozí aj finančná pokuta," dodáva Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy