Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Úroda je dobrá, chlieb však bude drahší
Zdielať na

Úroda je dobrá, chlieb však bude drahší

BRATISLAVA / Už o necelé dva mesiace sa zrejme dočkáme slovenského paradoxu. Po relatívne dobrej úrode - ceny pšenice klesli, pekári avizujú, že od nového roka sa musíme pripraviť na drahší chlieb. Dôvodom je fakt, že ceny pekárenských výrobkov sa už niekoľko rokov nezvyšovali a ich výrobcovia pracujú na hrane prežitia.

Súčasná situácia je podľa pekárov neudržateľná. Ceny ich výrobkov sa nezmenili od roku 2011, pri rožkoch dokonca mierne klesli. Samotní pekári však majú vyššie náklady. Od januára by preto mohli ceny rožkov a chleba stúpnuť o približne desať až sedemnásť percent. Otázne je, či toto zdraženie premietnu aj obchody do cien pre spotrebiteľov.

"Predávať rožky za 4 centy je dehonestácia tvrdej pekárenskej nočnej práce," uviedol Slavomír Moravčík z Únie priemyselných pekárov Slovenskej republiky.

Od januára by sa preto mali zvýšiť ceny niektorých produktov o pätnásť až sedemnásť percent.

"Vždy koncovú cenu určuje obchod a tá miera rentability je jednoznačne na strane obchodu," dodáva Moravčík.

15 až 17 eur

"Ak by sa cena chleba zvýšila napríklad o desať percent, tak by to pre priemerného Slováka znamenalo, že ročne na chlieb a pečivo vynaloží o 15 až 17 eur viac," vysvetlila ekonomická analytička Dana Vrabcová.

Ceny tvorí trh a mierne zdraženie ekonómovia dokonca vítajú. Slováci si predsa len život bez chleba nevedia predstaviť.

"Priemerný Slovák za rok spotrebuje takmer tridsaťdeväť kilogramov chleba," uviedla Vrabcová.

Ľudia si nájdu spôsob

O veľké zdraženie však nepôjde. Zákazníci by totiž mohli na obchody zanevrieť.

"Buď sa začne piecť chlieb doma, najmä na vidieku, alebo si ľudia nájdu iné spôsoby ako riešiť tieto základné potraviny," vysvetlil Ľubomír Drahovský, analytik obchodu a spotrebiteľov.

V pekárenskom odvetví v súčasnosti pracuje asi osemtisíc ľudí s priemerným platom na úrovni asi 540 eur. Zvýšenie cien preto pekári považujú za jediný možný krok vedúci k prežitiu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy