Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vláda odsúhlasila trebišovskému regiónu viac ako tri milióny eur
Zdielať na

Vláda odsúhlasila trebišovskému regiónu viac ako tri milióny eur

TREBIŠOV / Viac ako 3,4 milióna eur poskytne vláda na zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie v okrese Trebišov. Ako po výjazdovom rokovaní vlády v Trebišove na tlačovej besede informoval premiér Robert Fico, na rozvojové projekty pôjde 2,2 milióna eur, ktoré vláda uvoľní z rezervy kapitoly Všeobecnej pokladničnej správy a na riešenie nezamestnanosti vyše 1,2 milióna eur.

Z týchto prostriedkov by malo ísť priamo do mesta Trebišov vyše 600 000 eur – napríklad na rekonštrukciu krytej plavárne 432 000 eur a na rekonštrukciu amfiteátra 85 000 eur.

Rekonštrukcia škôl

Vláda poskytne aj 100 000 eur na rekonštrukciu miestnej cirkevnej školy. Na výstavbu telocvične základnej školy v Michaľanoch poskytne 400 000 eur. Oproti pôvodnému návrh vláda zvýšila dotáciu z 50 000 na 100 000 eur na propagáciu vinohradníckej oblasti Tokaj, kde sa bude prioritne riešiť aj vysporiadanie pozemkov. Ďalších 50 000 eur je navrhnutých na rekonštrukciu kultúrneho domu v Čiernej nad Tisou a rovnakú sumu má dostať obec Svätuše na riešenie havarijného stavu oporného múru miestnej komunikácie.

Zlepšenie nezamestnanosti

Zlepšiť sa má postavenie nezamestnaných mladých ľudí na trhu práce, ktorí sú uchádzačmi o zamestnanie v pôsobnosti úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Trebišov prostredníctvom národného projektu Praxou k zamestnaniu.

Na jeho realizáciu plánuje vláda vyčleniť 1 203 875 eur, na krytie výdavkov súvisiacich s podporou vytvárania pracovných miest u zamestnávateľov, ktorí ich vytvoria na vykonávanie mentorovaného zapracovania a práce mladých ľudí do 29 rokov.

Protipovodňové opatrenia

Ako informoval premiér Fico, na environmentálne projekty a protipovodňové opatrenia pôjde okolo 25 miliónov eur. Ministerstvo životného prostredia má podporiť projekty v oblasti odvádzania a čistenia komunálnych odpadových vôd v rámci doteraz neriešených aglomerácií v okrese Trebišov z prostriedkov Operačného programu Kvalita životného prostredia 2014 - 2020, v spolupráci so združením obcí Tokaj rekonštrukciu verejnej kanalizácie, ako aj environmentálne projekty v obciach Brezina, Egreš a Kazimír. Napríklad v rámci protipovodňových opatrení sa majú opravovať a rekonštruovať hrádze na rieke Ondava, rekonštruovať čerpacia stanica a monitorovací systém pri obci Boľ.

V oblasti dopravy sa rozbehne príprava na riešenie cesty I/79 medzi Hriadkami a Trebišovom, sanácia nevyhovujúcich úsekov na tejto ceste medzi Veľatami a Čiernou nad Tisou vrátane prestavby križovatky pri Malej Tŕni. Minister dopravy má zabezpečiť projektovú dokumentáciu pre stavebné povolenie stavby Terminál integrovanej osobnej prepravy Trebišov.

Rokovanie vlády v Trebišove sa začalo s polhodinovým meškaním:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy