Jasno
22°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Kontroverzný stavebný zákon môže zvýšiť ceny nehnuteľností
Zdielať na

Kontroverzný stavebný zákon môže zvýšiť ceny nehnuteľností

BRATISLAVA / Ceny nových nehnuteľností by mohli narásť. Dôvodom je zákon, ktorý je pred druhým čítaním v parlamente. Ak bude chcieť niekto niečo postaviť, bude musieť obci zaplatiť poplatok za rozvoj. Zákon má ale mnoho odporcov.

Podľa kritikov pripravovaný zákon obsahuje množstvo nezmyslov. Za výstavbu bytového domu mesto vyberie obrovskú sumu peňazí na vybudovanie infraštruktúry. Napríklad ale, križovatku by za tieto peniaze postavilo v úplne inej mestskej časti.

Okrem toho i to, že v rámci jednej ulice by mohli byť rozdiely podľa toho, ako sa zastupiteľstvo rozhodne. Za dva oproti sebe stojace domy mohli majitelia zaplatiť úplne iné sumy.  

"To je jedna z pripomienok, na ktorú je teraz práve priestor ju dopracovať," potvrdzuje poslanec Richard Raši, jeden z predkladateľov zákona. Podľa neho sú poplatky za rozvoj pre developerov v poriadku.

"Z môjho pohľadu, keď bude niekde vyšší poplatok za rozvoj, keď chce developer predať objekty, môže to urobiť na úkor svojho zisku,"
vysvetľuje Raši.

"Práve väčší stavitelia, developeri, častokrát už to berú ako štandard, čiže vedia, že keď vstupujú do toho územia, musia tomu územiu aj niečo vrátiť," hovorí Juraj Suchánek z Inštitútu Urbánneho rozvoja.

Vysoké poplatky

Najväčším problémom je podľa urbanistov ľubovoľná výška poplatkov. Predstavte si, že si vvybavujete stavebné povolenie na výstavbu rodinného domu o rozlohe 150 m stvorcových. Od zastupiteľstva ale so stavebným povolením dostanete aj účet na 6000 eur.

"Tam by pri bytoch dvojizbových 50 metrov štvorcových, cena narástla o tritisíc eur," vysvetľuje Suchánek.

Rozhodovalo by len zastupiteľstvo. Zákon tak treba podľa viacerých prerobiť. Pripomienky dali viaceré inštitúcie vrátane Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS).

"Z nášho pohľadu sme pripravení, ak táto diskusia bude pokračovať v parlamente, svoj názor k týmto otázkam povedať," vyhlásil Jozef Turčány zo ZMOS-u.

Budú ho riešiť

So zákonom mnohí poslanci nesúhlasia. "Takým spôsobom, ako bol pripravovaný, tak vytváral neskutočne veľké korupčné prostredie," myslí si poslanec OĽaNO Igor Hraško.

Vláda zákon do druhého čítania parlamentu neposunula a zo svojho rokovania stiahla. V utorok sa tým budú zaoberať výbory v parlamente.

"Pevne veríme, že predkladatelia zákona na tieto problémy zareagujú, Možno, že použijú aj naše podklady, ktoré sme im zasielali," dúfa Suchánek.

"Všetky pripomienky, ktoré ku zákonu boli, budú zanalyzované," dodal Raši.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy