Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda chce meniť stavebný zákon v skrátenom konaní, opozícia sa búri
Zdielať na

Vláda chce meniť stavebný zákon v skrátenom konaní, opozícia sa búri

BRATISLAVA / Vláda predložila do parlamentu novelu stavebného zákona, ktorá má výrazne uľahčiť vysporiadanie pozemkov a urýchliť začatie výstavby v prípade strategických investícií. Minister dopravy Zmenu pripravujú pre automobilku Jaguar Land Rover, ktorá plánuje postaviť výrobný závod pri Nitre.

Návrh vlády na skrátené legislatívne konanie poslanci schválili. Novela stavebného zákona, ktorú vláda schválila v stredu, má podľa nej zjednodušiť príchod všetkých strategických investorov.

Mimoriadne výhody

Novela stavebného zákona by pre strategických investorov zjednodušila vyňatie pozemkov z pôdneho fondu, vyvlastňovanie pozemkov, vypracovanie štúdie o dopade na životné prostredie a nepotrebovali by ani územné rozhodnutie.

Opoziční poslanci v rozprave kritizovali nielen návrh na skrátené konanie, na čo nevidia dôvod, ale aj samotnú novelu stavebného zákona.

Špinavý kšeft

"Chceme, aby významní investori prichádzali, ale nie za každú cenu," povedal Pavol Zajac z KDH. Doteraz podľa neho nie je známe, koľko bude štát Jaguar Land Rover stáť. "Problém nie je s investíciou, s Jaguarom, ale s tým, že chce niekto na tom zarobiť," vyhlásil.

Zajac pripomenul pochybné vykupovanie pozemkov jednou firmou na mieste plánovanej investície pri Nitre za nízke ceny a ich následné predávanie štátu s vysokým ziskom. "Všetko je to špinavý kšeft, o ktorom už niekto vedel. To sa nedá bez informácií, ktoré prenikli z niektorých ministerstiev," dodal. 

Zsolt Simon z Most-Híd vyzval ministra dopravy Jána Počiatka, aby stiahol z rokovania nielen návrh na skrátené konanie, ale aj stavebnú novelu.

Zmene stavebného zákona sa venuje reportér Samuel Migaľ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy