Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čím neskôr vám daniari nájdu chyby, tým vyššiu pokutu zaplatíte
Zdielať na

Čím neskôr vám daniari nájdu chyby, tým vyššiu pokutu zaplatíte

BRATISLAVA / Poslanci schválili novelu zákona o správe daní, takzvaný daňový poriadok. Čím neskôr daňoví úradníci objavia chyby, tým vyššiu pokutu za ne vyrúbia. Ministerstvo financií si od toho sľubuje zvýšený príjem do rozpočtu.

Poslanci zmenili systém pokút, ktorý by mal byť viac motivačný. Daňovník bude môcť podať dodatočné daňové priznanie do 15 dní po oznámení daňovej kontroly. Týmto chce ministerstvo financií dosiahnuť, aby daňovníci, ktorí zistia, že urobili chybu, mohli  chybu odstrániť aj po začiatku daňovej kontroly a zaplatiť tak za ňu nižšiu pokutu.

Čím neskôr, tým drahšie

Zároveň zmenili spôsob výpočtu pokút tak, že doň zaviedli časový prvok. Čím neskôr vyrúbi dodatočnú daňovú povinnosť, tým vyššia vyššiu pokutu finančná správa vyrúbi. Rezort financií zdôvodňuje tento postu motiváciou pre daňovníkov plniť si daňové povinnosti riadne a včas.

Podnikateľské zväzy v rámci pripomienkového konania kritizovali, že ide len o zvyšovanie pokút. Samotné ministerstvo priznáva, že zmeny by mohli priniesť viac peňazí do rozpočtu verejnej správy, v súčasnosti ale nedokáže odhadnúť, koľko.

Spotrebné dane

Zákonodarcovia schválili aj novely zákonov o spotrebných daniach z alkoholických nápojov a z tabakových výrobkov. Tie sú podľa rezortu financií súčasťou pokračujúceho boja proti daňovým únikom.

V súvislosti so zavedením nových kontrolných známok predĺžili lehotu na dopredaj liehovín so starými kontrolnými známkami tak, aby obchodníci neboli poškodení.

Zmeny sa dotknú aj zdaňovania tabaku, kde v súčasnosti, najmä v súvislosti s predajom, cigár dochádza k daňovým podvodom. Po novom by sa cigary nemali zdaňovať podľa počtu kusov, ale podľa hmotnosti.

V parlamente je aj reportér Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy