Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Parlament schválil opätovný príplatok k vianočnému príspevku
Zdielať na

Parlament schválil opätovný príplatok k vianočnému príspevku

BRATISLAVA / Dôchodcovia s dôchodkom do 396,18 eura dostanú posledný mesiac tohto roka rovnako ako vlani aj príplatok k vianočnému príspevku v sume 12,74 eura.

Najvyššia suma vianočného príspevku spolu s príplatkom tak opäť dosiahne 100 eur a budú mať na ňu nárok penzisti, ktorých dôchodok je do 198,09 eura. Vyplýva to z novely zákona o poskytovaní vianočného príspevku niektorým poberateľom dôchodku, ktorú schválil parlament.

Príplatok k vianočnému príspevku by podľa odhadu rezortu práce a sociálnych vecí malo v tomto roku dostať takmer 761,6 tisíca penzistov.

Viac ako vlani

Maximálna suma vianočného príspevku bez zohľadnenia 12,74-eurového príplatku dosahuje 87,26 eura. Od najvyššej možnej sumy vianočného príspevku sa odpočítava 18 percent rozdielu medzi výškou dôchodku a životným minimom.

Na vianočný príspevok pritom bude mať v tomto roku nárok viac penzistov ako vlani. Môže za to rast priemernej mzdy na Slovensku. Výška dôchodku totiž nesmie presiahnuť 60 percent vlaňajšej priemernej mzdy na Slovensku. Kým v minulom roku táto hranica bola na úrovni 494,4 eura, v tomto roku vďaka rastu priemernej mzdy stúpa na 514,8 eura.

Prvá vláda Fica

Vianočnú štátnu dávku vypláca Sociálna poisťovňa časti poberateľov predčasných starobných, starobných, invalidných, pozostalostných a sociálnych dôchodkov.

Vianočné príspevky pre penzistov zaviedla prvá vláda Roberta Fica. Prvýkrát ich dôchodcovia s nízkou penziou dostali v decembri 2006.

V Národnej rade bol Peter Petrus, pozrite si jeho reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy