Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda chce zmeniť stavebný zákon. Pre Jaguar Land Rover
Zdielať na

Vláda chce zmeniť stavebný zákon. Pre Jaguar Land Rover

BRATISLAVA / Návrh novely zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku, ktorý v stredu schválila vláda, má zjednodušiť výstavbu v prípade veľkých strategických investícií. Kabinet schválil aj návrh na skrátené legislatívne konanie.

Cieľom novely stavebného zákona je zefektívnenie povoľovacích procesov, a to územného, stavebného konania a konania o odňatí pôdy z pôdneho fondu. Zmenia sa len pravidlá pre výstavbu významných investícií. Novelu predložil na vládu minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek.

"Tento zákon má za cieľ zjednodušiť príchod všetkých strategických investorov. Naším cieľom je tento zákon dostať do praxe čo najskôr, aby tieto výhody mali k dispozícii všetci investori, ktorí uvažujú o príchode na Slovensko a vytvorení nových pracovných miest," uviedol hovorca ministerstva dopravy a výstavby Martin Kóňa.

Súvislosť s Jaguar Land Roverom

Novela stavebného zákona by po schválení v parlamente mala nadobudnúť účinnosť dňom vyhlásenia. Úpravou prejdú i zákony o ochrane a využívaní poľnohospodárskej pôdy a o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia. Pre umiestnenie strategického parku, na ktoré bolo vydané osvedčenie o významnej investícii, a prípravu územia na jeho realizáciu nebude potrebné územné rozhodnutie.

Rýchla novela stavebného zákona môže súvisieť aj s uvažovanou investíciou na výstavbu závodu automobilky Jaguar Land Rover v Nitre. Spoločnosť zatiaľ podpísala so slovenskou vládou memorandum o porozumení. Nová automobilka by podľa investičného zámeru mohla vytvoriť priamo od dvoch do štyroch tisíc nových pracovných miest.

Na Slovensko prichádza štvrtá automobilka, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy