Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Vládou navrhovaný zákon zníži platy zdravotným sestrám
Zdielať na

Vládou navrhovaný zákon zníži platy zdravotným sestrám

BRATISLAVA / Navrhovaný zákon o úprave miezd zdravotníckych pracovníkov zhorší situáciu v odmeňovaní zdravotníkov. Predstavitelia stavovských a odborových organizácií v zdravotníctve upozorňujú, že mzda sa zvýši len pracovníkom v súkromných zdravotníckych zariadeniach, pričom v štátnych sa mzda môže znížiť. Uviedla to prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová.

Ako prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová upozorňuje, nový zákon je demotivujúci pre štátne zdravotné sestry s niekoľkoročnou praxou, ktorým klesne základná zložka mzdy.

Podľa nového zákona sa sestre s 12-ročnou praxou znižuje garantovaný minimálny mzdový nárok z 744,50 eura (810,50 eura so špecializáciou) na 652 eura (772,80 eura so špecializáciou).

Podľa Lazorovej pocítia najväčší pokles tie najskúsenejšie sestry. "Sestre s 33-ročnou praxou klesne minimálny mzdový nárok z 928 eur (994 eur so špecializáciou) na 652,08 eur (772,80 eur), čo je nesystémové a demotivujúce," povedala.

Bez dialógu

Prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek pripomína, že minister zdravotníctva Viliam Čislák predložil parlamentu nový návrh zákona bez akéhokoľvek dialógu a bez dohody so stavovskými a odborovými organizáciami.

"Naozaj, nech sa na mňa pán minister zdravotníctva nehnevá, ale už mám pocit, že žije v inej krajine ako na Slovensku. Pýtame sa tiež pána Viliama Čisláka, nech nám ukáže výplatnú pásku takej sestry na Slovensku, ktorá zarába dvetisíc eur, ako to tvrdil, lebo my takú kolegyňu nepoznáme," vyhlásila Lazorová.

Podľa stavovských a odborových organizácií nie je od roku 2016, kedy má nový zákon platiť, zabezpečené finančné krytie platov zdravotníckych pracovníkov. Predstavitelia stavovských a odborových organizácii upozorňujú, že vládou sľúbených 86 miliónov eur nepôjde na mzdy sestier, ale v mesiacoch november a december pokryje dlhy nemocníc, najmä platov lekárov a pracovníkov, ktorých mzdy nedosahujú úroveň minimálne mzdy.

Dvadsať rokov

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek pripustila, že sestrám v neštátnych zariadeniach sa plat mierne zvýši, no tiež upozorňuje že neštátnych sestier je len jedna tretina a ich platy budú "zabetónované na dvadsať rokov".

Predstavitelia stavovských a odborových organizácií trvajú na svojich požiadavkách, s ktorými sa chcú obrátiť na zákonodarcov. Jednou z požiadaviek bolo, aby zákon platil pre všetkých zdravotníckych pracovníkov bez ohľadu na to, v akom prostredí pracujú.

Zdravotné sestry chcú viac kompetencií, nemocnice ale so zmenami nesúhlasia, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy