Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Sestry chcú viac kompetencií, nemocnice zmeny odmietajú
Zdielať na

Sestry chcú viac kompetencií, nemocnice zmeny odmietajú

BRATISLAVA / Zdravotné sestry požadujú viac kompetencií v starostlivosti o pacienta. Prijali by, aby mohli chorým pomôcť napríklad naordinovaním liekov proti bolesti. Zákon im to ale neumožňuje.

Najčastejšie si pýtajú pacienti lieky na utíšenie bolesti na Jednotke intenzívnej starostlivosti. Sestry z tohto oddelenia ale tvrdia, že hoci utrpenie vidia, pomôcť nemôžu.

"Sestra na Slovensku v súčasnosti nemôže ordinovať sama akýkoľvek typ lieku," ozrejmuje prezidentka Komory sestier Iveta Lazorová.

Viac kompetencií

Hoci sa sestry musia vzdelávať a mať i vysokoškolské vzdelanie, kompetencií viac nemajú. Preto nemôžu podávať napríklad lieky.

"Pacient napríklad po operácii má rôzny prah bolesti a je ťažko dopredu lekárom naordinovať dávky konkrétnych liekov. Sestry by mohli už naordinované lieky, dávkovanie meniť podľa stavu toho pacienta," vysvetľuje Lazorová.

Nechcú nič meniť

V susednej Českej republike sestrám viac kompetencií dať chcú, na Slovensku zatiaľ nie. Najväčšia nemocnica u nás ich dokonca odmieta.

"Kompetencie sú jasne rozvrhnuté, lekár je zodpovedný za poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Sestra za poskytovanie ošetrovateľskej starostlivosti. A teda sestra podáva lieky na pokyn lekára. A nemienime na tom nič meniť," uviedla Petra Stano Maťašovská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

"Ak sú nejaké požiadavky na rozšírenie kompetencií sestier v danej oblasti, sme pripravení rokovať o nejakom konkrétnom návrhu," povedal hovorca ministerstva zdravotníctva Peter Bubla.

Nejednotný názor

Rozšírenie kompetencií nevnímajú všetky sestry rovnako. "Ja si nemyslím, že všetky sestry to príjmu," dodala Lazorová.

"Je dobré citlivo zvážiť tú problematiku, pretože evidujeme, že ani v aplikačnej praxi nie je k tomuto jednoznačný názor," skonštatoval Bubla.

Zdravotné sestry chcú viac kompetencií, nemocnice ale so zmenami nesúhlasia, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy