Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Poslanci rokovali o rozpočte, zdravotníctvu chýbajú milióny
Zdielať na

Poslanci rokovali o rozpočte, zdravotníctvu chýbajú milióny

BRATISLAVA / Podľa návrhu štátneho rozpočtu, o ktorom začali v utorok poslanci rokovať, pôjde slovenská štátna kasa aj na budúci rok do mínusu. Štát totiž opäť plánuje minúť viac, ako budú jeho príjmy. O viac peňazí sa bije najmä zdravotníctvo. Odborári o tom diskutovali s ministrom zdravotníctva. Zdravotné sestry dokonca ohlásili možný štrajk.

Pred poslancami zostáva veľmi veľa neprerokovaných bodov. Nový šéf snemovne preto navrhol, aby si ukrojili hodinu z obedňajšej prestávky a tiež, aby večer rokovali o tridsať minút dlhšie.

Poslanci sa preto pustili do debaty o návrhu rozpočtu. Vládni poslanci ho tradične obhajovali, opoziční kritizovali. Celkové výdavky majú byť o takmer dva a pol miliardy eur vyššie, ako príjmy. Pozrite si reportáž:

Chýbajúce milióny

Diskutovalo sa aj o zdravotníctve. Asociácia nemocníc Slovenska ministra zdravotníctva upozornila na to, že v súčasnom návrhu rozpočtu pre zdravotníctvo chýbajú desiatky miliónov eur, z ktorých časť je potrebná aj na navýšenie platov lekárov a zvýšenie minimálnej mzdy. Minister však prisľúbil, že chýbajúce milióny zoženie. Pozrite si reportáž:

Adventná nálada

Debata v parlamente ale bola slušná. Kresťanský demokrat Jozef Mikloško si myslí, že to môže byť aj vďaka tomu, že pred rečníckym pultom od rána upokojujúco horela sviečka na adventnom venci.  

V slovenskom parlamente sa už stalo aj to, že o rozpočte sa hlasovalo, keď na adventnom venci horeli už všetky štyri sviečky, teda bezprostredne pred Vianocami. Teraz sa zdá, že to bude výrazne skôr.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy