Zatiahnuté, dážď
14°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Situácia v Žiline sa vyhrocuje. Výpoveď dalo 25 sestier
Zdielať na

Situácia v Žiline sa vyhrocuje. Výpoveď dalo 25 sestier

ŽILINA / Nespokojnosť zamestnancov Žilinskej fakultnej nemocnice sa naďalej stupňuje. V piatok dalo výpoveď 25 zdravotných sestier centrálnej JIS-ky. Tie nasledovali trinástich doktorov interného oddelenia, ktorým plynú výpovedné lehoty. Lekári touto formou bojujú za lepšie prostredie pre pacientov.

Po lekároch z interného oddelenia riaditeľovi nemocnice Štefanovi Volákovi pribudli na stole ďalšie výpovede. V piatok ráno totiž podalo 25 sestier centrálnej JIS-ky hromadnú výpoveď.

Zdravotné sestry tvrdia, že im ide o pacienta. Pracujú v nadmernom zaťažení, cítia vyčerpanosť."Nechceme, aby tieto riziká znášal pacient. Nechceme, aby pracovali viac ako 10 hodín nadčasov mesačne," hovorí predsedníčka Odborovoho združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká.

Ženy, ktoré pracujú na tomto oddelení, sú nielen zdravotné sestry, ale aj matky. Rady by sa viac venovali svojej rodine. "Predtým som pracovala na neurochirurgii a mala som menej služieb," priznáva zdravotná sestra Miroslava Broďániová.

Riaditeľ nemocnice hovorí, že ho prekvapil tento radikálny krok. No tvrdí, že má svoju predstavu, ako vyriešiť situáciu. "Pokiaľ budú trvať na výpovediach, ja ich príjmem. Tento systém JIS-ky tu nebol kým som prišiel a nemusí byť ani teraz" hovorí.

Volák odstúpiť nechcel, ale na výzvu ministra zdravotníctva Viliama Čisláka tak nakoniec urobil.

Proti svojim

Zdravotné sestry žiadajú i odvolanie námestníčky pre ošetrovateľstvo Margity Porubčanskej. Zhodujú sa na tom, že ich na rokovaniach nepodporuje.

O výpovediach premýšľajú aj ďalší zamestnanci žilinskej nemocnice. "Ako sestry z internej JIS-ky zvažujeme, že podporíme kolegyne," potvrdila zdravotná sestra internej JIS-ky Jozefína Sukeníková.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články