Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žilinskú nemocnicu opustilo 15 lekárov, kvôli hygiene
Zdielať na

Žilinskú nemocnicu opustilo 15 lekárov, kvôli hygiene

ŽILINA / V žilinskej nemocnici je kritická situácia. Kvôli zlej hygiene a katastrofálnym podmienkam podalo výpoveď 15 lekárov, z devätnástich. Ide o protest zdravotníkov, ktorí chcú bojovať za lepšie podmienky pre pacinetov.

"Ležal som na internom oddelení týždeň a lekármi mali toľko práce, že sa zrážali s vlastným tieňom vo dverách," opisuje jeden z pacientov. 

"Podmienky majú katastrofálne aj pacienti," dodáva pacient. Podľa jeho slov je nebezpečné ísť do sprchy, pretože tam hrozí úraz. "Kúpeľňa je skladiskom a sprcha je spravená na mieste, kde upratovačky majú výlevku," dodáva pacient.

Jedna kúpeľňa

"Jedna kúpeľňa s jednou funkčnou sprchou. V období, keď vonku boli mínusové teploty, bolo vo vnútri o stupeň teplejšie ako vonku," hovorí Žilinčanka, ktorá bola v nemocnici hospitalizovaná pred niekoľkými dňami.

Žena sa bála, aby nedostala nejakú chorobu od infekčných pacientov. "Na izbe so mnou ležala žena, ktorá mala asi 45 chorôb. V tele nemala hádam, nič zdravé," dodala Žilinčanka.

Bývalá pacientka nafotila katastrofálne podmienky v žilinskej nemocnici:

TV JOJ/pacientka žilinskej nemocnice

Sprcha sa podľa pacienta nachádza na mieste, kde majú upratovačky výlevku:

Marcus Marcus

Osem listov

Lekári vravia, že v ostatných dvoch mesiacoch poslali riaditeľovi nemocnice osem listov, kde upozorňovali na situáciu. Vraj písomnú odpoveď nedostali. "Otvorený list sme napísali, poslali na ministerstvo zdravotníctva, prezidentovi," tvrdí lekárka vo výpovednej lehote Monika Kulinová.

Dôvodom výpovedí lekárov je podľa nich katastrofálna situácia na oddelení. "My nesmieme informovať, čo sa deje," hovoria lekári. "Oddelenie má 96 lôžok, pacientov je tam minimálne 100 každý deň," tvrdí predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský.

Podľa šéfa lekárskeho odborového združenia musia každý deň zháňať z iných oddelení postele, aby mohli pacientov hospitalizovať. V preplnených izbách musia lekári riešiť technické problémy.

"Napríklad začne zomierať pacient, ony ho idú resuscitovať, musia povypratávať postele a až potom sa môžu pacientovi venovať," opisuje Visolajský.

Dvojmesačná lehota

"Informácie, ktoré prezentoval predseda LOZ, vníma ministerstvo zdravotníctva ako šírenie poplašnej správy," povedala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Šoltésová.

Lekárom plynie dvojmesačná výpovedná lehota. Primár už nie je zamestnancom nemocnice. V pondelok dostal od vedenia dve možnosti. "Buď podpíše okamžitú výpoveď, alebo bude robiť ako sekundár," tvrdí Visolajský.

Ministerstvo však hovorí o profesionálnom zlyhaní primára. Lekárske odborové združenie žiada okamžité odvolanie riaditeľa Štefana Voláka a námestníka Adama Hochcela.

Téme sa venuje redaktorka Iveta Marešová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy