Oblačno, dažďové prehánky
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Napätá situácia v Žiline. Lekári chcú hlavu riaditeľa nemocnice
Zdielať na

Napätá situácia v Žiline. Lekári chcú hlavu riaditeľa nemocnice

ŽILINA / Situácia v žilinskej fakultnej nemocnici je stále napätá. Rezignoval už námestník Adam Hochel. Šéfka sesterských odborov žiada, aby odstúpila aj námestníčka Margita Porubčanská. Lekári podpisujú petíciu na odvolanie riaditeľa.

Lekári žilinskej fakultnej nemocnice podpisujú petíciu za odvolanie riaditeľa a k podpore vyzývajú aj pacientov. Na brífingu o tom informoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

"Je to petícia za vyvodenie zodpovednosti voči vedeniu tejto nemocnice, pretože tých káuz a protestov, ktoré riaditeľ Štefan Volák spôsobil v tejto nemocnici, je už príliš veľa na to, aby túto situáciu ustál," uviedol Visolajský.

Lekári chcú aj podporu pacientov. "Petícia je na oddeleniach. Keď sa nejakí pacienti pridajú, určite to pomôže situácii," dodal Visolajský.

Riaditeľ fakultnej nemocnice v Žiline Štefan Volák:

SITA

Ministerstvo zdravotníctva začiatkom marca reagovalo, že vyjadrenia Petra Visolajského v súvislosti so situáciou na internom oddelení v žilinskej nemocnici považuje za šírenie poplašnej správy a stav na oddelení pripisuje profesionálnemu zlyhaniu primára Vladimíra Spišáka.

Sestry predložili požiadavky

Svoje požiadavky predložili aj zdravotné sestry. Chcú, aby odstúpila námestníčka Margita Porubčanská. Podľa odborárskej predáčky Márie Kaveckej zdravotné sestry pracujú v nadmernom zaťažení.

Vedenie nemocnice túto situáciu nedokáže riešiť. Päťdesiat žien odmietlo robiť nadčasy. "Tieto nesúhlasy podali sestry traumatologického oddelenia a centrálnej jednotky intenzívnej starostlivosti," uviedla predsedníčka odborov zdravotných sestier Mária Kavecká.

Ministerstvo odvolávať nebude

Ministerstvo zdravotníctva sa nechystá odvolať nikoho z vedenia žilinskej nemocnice. Námestníčka Porubčanská sa problémom zaoberá.

"Pani námestníčka na dnešnom rokovaní s vedúcimi sestrami získala ich stopercentnú podporu," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Mária Šoltésová. "Rovnako má podporu slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek," dodala Šoltésová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články