Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sestričky bojujú o platy a nemocnice čaká v júni kolaps!
Zdielať na

Sestričky bojujú o platy a nemocnice čaká v júni kolaps!

U novej ministerky zdravotníctva v stredu dlhé hodiny bojovali o svoje platy sestričky. Dnes sú v rokovacej sále odborári a to nie je zďaleka koniec! Každý z nich má svoju predstavu o tom, ako problém s chýbajúcimi peniazmi vyriešiť - tak, aby v júni nenastal kolaps nemocníc.

Hrozí kolaps nemocníc v júni 2012?

"Obidva zákony sú nešťastné, nesystémové. Hlavne nie sú finančne kryté... Dúfam, že aj komora sestier si uvedomí vážnosť a tiež bude hľadať ústretové riešenia... Inak v máji 2012 nemocnice nebudú mať na lieky a v júni 2012 skolabujú," komentuje situáciu Marián Petko z Asociácie nemocníc.

"Lekárska komora nikdy nespochybňovala, že sestry si zaslúžia vyšší plat, ale možno na rozdiel od pani prezidentky Lévyovej hľadáme zdroje, aby tie peniaze na platy boli," tvrdí tiež Milan Dragula, šéf Slovenskej lekárskej komory.

Sestry o svoje mzdy bojujú

Asociácia aj lekárska komora tvrdia, že majú pripravené konkrétne riešenia situácia s chýbajúcimi zdrojmi na platy sestier. Aké to sú, sme sa však nedozvedeli. Podľa šéfky Komory sestier Márie Lévyovej však ide o politickú zodpovednosť, aby podľa zákona platného od prvého apríla boli v máji mzdy sestrám vyplatené.

Nová ministerka preto už v stredu odštartovala maratón rokovaní so zdravotnými sestrami. Vo štvrtok sa snaží nájsť riešenie s odborármi. Veľa času však napokon nemá...

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy