Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viaceré sestry dostali namiesto viac peňazí menej!
Zdielať na

Viaceré sestry dostali namiesto viac peňazí menej!

Je po výplatných termínoch a zdravotné sestry sa búria. Namiesto očakávaného zvýšeného platu dostali mnohé na ruku takmer o stovku eur menej. Vedenie detskej fakultnej, ako aj univerzitnej nemocnice v Košiciach tvrdí, že koná iba v zmysle zákona, ktorý si vydupali zdravotné sestry.

Plat zdravotnej sestry by od 1. apríla nemal byť nižší ako 640 eur v hrubom. V detskej fakultnej, ako aj univerzitnej nemocnici v Košiciach sa ale pri pohľade na výplatnú pásku tisnú sestrám slzy do očí.

Niektorým platy klesli

V marci dostali v hrubom 852 eur a v apríli už len 694 eur, pýtajú sa prečo? "V našej mzde nie sú zahrnuté poplatky za víkendové služby," posťažovala sa sestra z detskej nemocnice. "Celé slovensko má tieto tarifné platy v základe, len my nie," doplnila ju kolegyňa z univerzitnej nemocnice.

Vo všetkých univerzitných nemocniciach sa plat sestry skladá z dvoch častí. Prvou je minimálny mzdový základ a  druhou sú príplatky za sviatky, nadčasy a nočné, dohodnuté v kolektívnej zmluve. " Ak sestre klesli príplatky za nočné služby alebo nemá príplatok za sobotu a nedeľu, tak sa to odrazilo na plate a to sa stať nemalo," tvrdí prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Mária Lévyová.

Nemocnice tvrdia: všetko je v poriadku

"Aj keď sa nenaplnili očakávania sestier, univerzitná nemocnica postupovala v zmysle zákona a sestry dostali čo mali," skonštatovala jej hovorkyňa Jaroslava Oravcová.

To isté tvrdí aj vedenie detskej fakultnej nemocnice, ale s tým, že ak by sa zákon nemenil, sestry by vraj mali viac. "Nad rámec tohto zákona, ak nemáme finančné krytie, ktoré jednoducho nie je, tak my nemôžeme oddiferencovať tú náročnosť práce a samozrejme tie všetky činnosti, smeny," uviedla riaditeľka nemocnice Ingrid Urbančíková.

Problém v zmluvách

Podľa hovorkyne ministerstva zdravotníctva Zuzany Čižmárikovej sestry v Košiaciach majú zmluvy na zmeny, preto nemajú príplatky za víkendy. "Ak by mali zmluvy na nerovnomerne nastavený čas, vtedy nárok na príplatok majú," vysvetlila.

Je teda na odborároch, či sestrám pomôžu a v kolektívnej zmluve nanovo dohodnú príplatky, tak to majú všetky ostatné univerzitné nemocnice. "Majú rokovať na budúci týždeň odborári v Košiciach," avizovala Lévyová.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Sestra_zdravotná_sklamanie

isifa - ilustračné foto

Súvisiace články

Najčítanejšie správy