Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rezort školstva žiada od rodičov citlivé údaje, tí sa búria
Zdielať na

Rezort školstva žiada od rodičov citlivé údaje, tí sa búria

BRATISLAVA / Mnohých rodičov zaskočilo, že školy od nich žiadajú poskytnúť citlivé osobné údaje ako je rodné číslo či dosiahnuté vzdelanie. Informácie zbierajú formou dotazníkov.

Dotazníky začali školy rozdávať začiatkom septembra. Rodičia pritom nevedia, prečo majú svoje osobné údaje poskytnúť a ako s nimi škola naloží ďalej.

Mnohí rodičia poskytnúť údaje odmietajú. "V databáze žiakov evidujeme informácie o žiakoch. Sú to základné informácie ako je dátum narodenia, rodné číslo, bydlisko, adresa. Od rodičov získame telefónne číslo, no rodné číslo nám poskytnúť nechcú," uviedla riaditeľka základnej školy v Bratislave Erika Drgoňová.

Jednoduchší prehľad

Ministerstvo školstva tvrdí, že poskytnuté osobné údaje pomôžu rodičom úradom. "Ministerstvo školstva poslalo list s informáciou o tomto zbere. Budujeme databázu, v ktorej potrebujeme práve tieto informácie," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Databáza bude podľa ministerstva prepojená s inými rezortmi, vďaka čomu sa rodič bude môcť dozvedieť viac napríklad o zdravotnom stave svojho dieťaťa. Rezort zároveň tvrdí, že chce mať lepší prehľad o tom, koľko detí chodí do akej školy, aby napríklad vedel lepšie kontrolovať tok peňazí pre školy.

Párovanie rodičov a detí

Rodné číslo rezort potrebuje, aby spároval deti s rodičmi. To znamená, že rodič dostane číslo, pod ktorým sa ďalej bude prihlasovať internetovom portáli, kde zistí ďalšie informácie o svojom dieťati.

"Vďaka týmto informáciám sa rodičia dozvedia napríklad aj známky svojich detí," dodáva hovorkyňa.

Ministerstvo začalo so zberom osobných informácii, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy