Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Štát začne búrať čierne stavby, zmiznú o štyri roky
Zdielať na

Štát začne búrať čierne stavby, zmiznú o štyri roky

BRATISLAVA / Vláda chystá bič na nepoctivých stavebníkov - zákon o čiernych stavbách. Ten hovorí o tom, že kto postaví bez povolenia stavbu, bude ju musieť zbúrať. Na rozdiel od súčasnosti, nebude ju majiteľ môcť dodatočne zlegalizovať.

Súčasný stavebný zákon umožňuje dodatočnú legalizáciu nepovolenej stavby. Dá sa to prostredníctvom povolenia bez časového obmedzenia.

"Nový zákon, ak bude prijatý, nepozná inštitút dodatočného povolenia z hľadiska nového právneho režimu. Ak niekto postaví stavbu, na ktorú nemá povolenie, bude ju musieť zbúrať. Iná možnosť zo zákona nie je. Nemôže ju dodatočne zlegalizovať," ozrejmil štátny tajomník ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja František Palko.

Tri roky basy

Návrh stavebného zákona schválila vláda minulý týždeň. Majitelia súčasných čiernych stavieb budú môcť požiadať o ich dodatočnú legalizáciu počas troch rokov od účinnosti. Urobiť tak môžu do 30. júna 2019.

Ak ich nelegalizujú, budú musieť stavby odstrániť. Náklady s tým spojené bude platiť majiteľ. "Ak stavbu nezbúra, nastupuje exekučné konanie," dodal Palko.

Dodatočné povolenia

Z vlastného podnetu budú stavebné úrady rozhodovať o dodatočnom povolení čiernych stavieb až do 30. júna 2024.

"Nový stavebný zákon nekonečný interval platnosti dodatočného povolenia na nehnuteľnosti, ktoré boli postavené pri starom právnom režime, ohraničí už konkrétnou časovou lehotou. Stavebník, majiteľ tejto nehnuteľnosti bude môcť požiadať do troch rokov stavebný úrad o to, aby nehnuteľnosť mohla byť stavbou s povolením," uviedol Palko.

Dodatočne povolenie zvažuje ministerstvo len v prípade výnimočných udalostí, napríklad ak dôjde k povodni či prírodným katastrofám.

Splnenie podmienok

Povolenie majiteľ či stavebník nemusí dostať automaticky. "Ak stavba nebude spĺňať podmienky v novom zákone, žiadna legalizácia sa nekoná, stavba bude zbúraná," upozornil štátny tajomník. Naopak, ak spĺňa podmienky, stavebný úrad mu povolenie vydá do tridsiatich dní.

V prípade, že majiteľ nepožiada o dodatočné povolenie, začnú konať úrady.

Počet čiernych stavieb na Slovensku nie je známy. Odhaduje sa, že ich môžu byť minimálne tisíce či desaťtisíce. Presnejšie informácie by mali mať stavebné úrady v obciach a mestách. Mali by vedieť, na aké stavby povolenie nevydali.

Dôvodom, prečo na Slovensku sú tisíce čiernych stavieb, sú aj nízke pokuty. Súčasný stavebný zákon umožňuje pokutovať do výšky 166 tisíc eur, no v praxi sú pokuty oveľa nižšie.

Príkladom je stavba v bratislavskom Ružinove. Stavebník namiesto ohláseného rodinného domu postavil bytový dom. Stavebný úrad ho pokutoval vo výške 14 tisíc eur, no stavebník sa odvolal. Pokutu mu tak znížili na sedemtisíc eur.

Vyššie pokuty

Novým zákonom chce Palko pokuty zvýšiť. Pohybovať by sa mali okolo tristotisíc eur.

Výstavbu čiernych stavieb bude monitorovať aj stavebná inšpekcia. "Tá môže konať aj z vlastného podnetu. Je to úloha starostov a ich aparátov, štátnej stavebnej inšpekcie," dodal Palko.

Pomôcť v identifikovaní čiernych stavieb by mohli aj bezpilotné lietadlá takzvané drony. "Vedia veľmi ľahko označiť čiernu stavbu," dodal generálny riaditeľ sekcie výstavby na ministerstve Tibor Németh.

Nový stavebný zákon je na svete, čierne stavby budú majitelia búrať, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy