Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ceny nehnuteľností výrazne vzrástli, jedna hypotéka na kúpu stačiť nemusí
Zdielať na

Ceny nehnuteľností výrazne vzrástli, jedna hypotéka na kúpu stačiť nemusí

BRATISLAVA / Hypotéka na Slovensku existuje už osemnásť rokov. Získať ju je dnes jednoduchšie ako kedykoľvek predtým. Problém ale je, že možno už čoskoro si nebude za ňu čo kúpiť.

Rýchlo dostupné peniaze totiž výrazne zamávali s ponukou nehnuteľností. "Je akútny nedostatok malých bytov na trhu. Druhým problémom je, že z tohto dôvodu narástli ceny bytov pomerne výrazne," ozrejmuje majiteľka Bond Reality Daniela Rážová.

Nízke úrokové sadzby

Kúpiť si nehnuteľnosť v novostavbe je v súčasnosti takmer nemožné. Na nové projekty stoja dlhé rady záujemcov. Časy, kedy nebola hypotéka pre každého, sú už minulosťou.

"V roku 1997 sa úrokové sadzby pohybovali na úrovni viac ako 13,5 percenta. V súčasnosti máte úrokové sadzby naozaj okolo dvoch percent," hovorí vedúca oddelenia úverových produktov Angelika Farkašová.

Bublina

Tento zvrat opäť nafúkol bublinu na realitnom trhu. Tá ale môže prasknúť. Lacné hypotéky sa prejavili aj na starších bytoch. Záujemcov o takého nehnuteľnosti je podstatne menej.

"Cítiť to už napríklad pri trojizbových bytoch, kde sa ten predaj pomaly, ale iste zastavuje, pretože tie ceny sú už príliš vysoko nad možnosti klientov," ozrejmuje Rážová.

Záujem zadĺžiť sa

Záujem o hypotéky ale neklesá, práve naopak. Za súčasných podmienok niet ale divu, že jedna hypotéka nestačí. "Máme rekordmana, ktorý má sedem poskytnutých hypoték," hovorí Farkašová.

Na mieste je ale otázka, dokedy bude takto systém fungovať. "V tom horizonte najbližších jedného, dvoch rokov sa zrejme výrazné zmeny v úrokových sadzbách na hypotékach neudejú," odpovedá ekonomický analytik Všeobecnej úverovej banky Andrej Arady.

Fixácia

Zmena sa ale blíži, preto čoraz viac ľudí siaha po fixácii na tri až päť rokov. "Ľudia sa boja, keď sa tento rast skutočne pretaví do skutočnosti, aby sa ich náklady na splácaní hypotéky nezvýšili," konštatuje Arady.

O hypotéky Slováci stále javia enormný záujem, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy