Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slabé euro môže z bytov urobiť atraktívnu investíciu. Budú drahšie
Zdielať na

Slabé euro môže z bytov urobiť atraktívnu investíciu. Budú drahšie

BRATISLAVA / Napriek dlhodobo nízkej inflácii by mali ceny bytov postupne začať rásť. To je dobrá správa pre tých, ktorí chcú predávať. Za zdražovaním treba paradoxne hľadať rekordne lacné hypotéky, ktoré dovolili siahnuť po drahších bytoch aj tým, ktorí si to ešte napríklad pred tromi rokmi nemohli dovoliť.

Zdá sa, že vrece s ponukou nehnuteľností sa postupne vyprázdňuje a čoskoro sa budeme musieť pripraviť na ich zdraženie. Svedčí o tom najmä veľký záujem o novostavby, ktorý najmä v hlavnom meste prekonal doterajšie rekordy.

Priemerná absolútna cena predaného bytu je dokonca najnižšia od roku 2008 a predstavuje 102 tisíc eur. Veľký záujem vyvolávajú najmä lacné hypotéky. "Tie náklady na byt sú dnes možno o 20 – 30 percent nižšie, myslím finančné náklady," tvrdí realitný analytik Matúš Jančura.

O 11 500 eur viac

"Klienti si môžu zobrať za tú istú mesačnú splátku hypotéku vo výške o približne 11 500 eur viac," vysvetľuje finančná kozultantka Broker Consulting Erika Süčová.

Na nové byty sa preto začínajú písať poradovníky a nezriedka sa na ne čaká aj vyše roka. "To môže vyvolať tlak na rast ceny a najmä kvôli tomu, že v ponuke je veľmi málo nových bytov, ktoré sú už dostavané," hovorí Jančura. Ceny novostavieb väčšinou kopírujú aj politiku centrálnej banky.

Dôležitý rast cien nehnuteľností

"Momentálne Centrálna banka tlačí peniaze, čo výrazne podporuje rast cien nehnuteľností, možno nie prudký, ale z dlhodobého hľadiska dôležitý," hovorí analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Postupné zdražovanie by sa však aspoň nateraz nemalo odraziť na cenách starších bytov. Situácia sa však môže výrazne zmeniť, ak sa Grécko rozhodne vystúpiť z eurozóny a  jednotná mena prudko oslabí.

Reportáž urobil redaktor Michal Rybanský:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy