Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kúpili ste nehnuteľnosť a našli skryté závady? Takto postupujte
Zdielať na

Kúpili ste nehnuteľnosť a našli skryté závady? Takto postupujte

BRATISLAVA / Klaudia si s priateľom kúpila vysnívané hniezdočko. Po krátkom čase vyšlo najavo niekoľko vážnych nedostatkov. Niektoré sú natoľko vážne, že ohrozujú na živote.

"Pri kúpe nám bývalí majitelia tieto skutočnosti zatajili. Jedná sao katastrofálny stav elektroinštalácie, kde je dokonca vypadnutá jedna fáza. Pri zisťovaní dátumu poslednej revízie sme zistili, že tá a ani ďalšie dôležité, neboli vykonané viac ako desať rokov. Máme dôkaz, že o tom vedeli," ozrejmuje Klaudia.

Zákon ale tvrdí, že predávajúci musí kupujúceho oboznámiť so všetkými chybami a problémami, o ktorých vie. Pokiaľ sa tak nestane, má kupujúci právo na odstúpenie od zmluvy. 

"Kupujúci by v tomto prípade mohli preukázať, že predávajúci v čase uzatvorenia zmluvy vedeli o vedenej elektroinštalácii a ostatných závadách, na ktoré ich ale neupozornili," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

Ak by Klaudia s priateľom vedeli preukázať, že ich predávajúci na to neupozornil napriek tomu, že o chybách vedel, mohli by sa súdnou cestou domáhať vrátenia peňazí.

Minuté peniaze

Otázne je, či sa im od bývalého majiteľa peniaze podarí vymôcť. Ten ich totiž už mať nemusí.

"Možnosť je i zostať vlastníkom bytu a pokúsiť sa dať stav bytového domu do poriadku. Každopádne zákonný nárok na uplatnenie zodpovednosti za vady v tomto prípade je," dodáva Pavelková.

Zákon ale umožňuje okrem vrátenia nehnuteľnosti a vrátenia peňazí i požadovať zľavu z ceny. Keďže predávajúci neupozornil na chyby, zodpovedá za škody a kupujúci má právo na osobitné náhrady.

"Paragraf hovorí, ak sa dodatočne objavia vady, o ktorých predávajúci vedel a neupozornil na ne, tak má právo na odstúpenie od zmluvy, to v prípade, že je vec úplne neupotrebiteľná, alebo právo na primeranú zľavu z ceny veci, ak vec možno užívať ďalej," dodáva Pavelková.

Zľava sa určuje podľa rozsudku. Súd určí znalca, ktorý stanoví hodnotu tejto nevýhody.

Klaudia s priateľom si kúpila nehnuteľnosť, po čase objavili závady:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy