Polojasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Jana sa pred 6 rokmi rozišla s priateľom, stále jej nedá pokoj
Zdielať na

Jana sa pred 6 rokmi rozišla s priateľom, stále jej nedá pokoj

BRATISLAVA / Jane ani roky po rozchode nedá pokoj bývalý partner. V tomto prípade sa dá hovoriť o stalkingu, čiže o prenasledovaní a obťažovaní.

Jana sa pred šiestimi rokmi rozišla so svojim partnerom. Napriek tomu stále obťažuje jej rodinu a sleduje ich. Keďže sa už vydala a má malé dieťa, bojí sa o svoju bezpečnosť.

"Ročne aspoň trikrát moju mamu telefonicky kontaktuje. Ja som si už kvôli nemu zmenila číslo. A vždy si niečo vymyslí. Žiada od nás, aby sme mu napríklad dali z bytu, kde sme bývali, vstavanú skriňu, ktorá jemu ani nepatrí. Nevieme už ako ďalej. Je to už toľko rokov a stále nás otravuje," opisuje Jana.

Bez vyhrážania

V niektorých krajinách je stalking trestný. Na Slovensku je legislatíva zatiaľ benevolentnejšia. Aby sa mohlo začať s trestným konaním, musí dôjsť k vyhrážaniu.

"Keď Jana píše, že to robí dva, trikrát ročne, myslím si, že to nedosahuje intenzitu stalkingu, ale ak by to bolo častejšie, intenzívnejšie - spojené s vyhrážkami, tak je možné sa dožadovať pomoci prostredníctvom orgánov činných v trestnom konaní," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Otravné konanie

Ak by to zašlo až tak ďaleko, treba podať oznámenie o tom, že máte pocit, že bol spáchaný trestný čin. Môže ísť o nátlak, vydieranie alebo stalking. To by presne určili na polícii.

Takéto zriedkavé, ale otravné konanie, treba oznámiť na okresnom úrade, ktorý to dá prešetriť polícii a tá následne bude kontaktovať previnilca.

Téme sa venuje  Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy