Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dom nemôžu predať a spoluvlastník ich nechce vyplatiť
Zdielať na

Dom nemôžu predať a spoluvlastník ich nechce vyplatiť

POPRAD / Do právnej televíznej poradne nám napísala vdova z Popradu. Jej dcéry zdedili po otcovi polovicu domu. Nemôžu ho však užívať, pretože v ňom býva jeho brat, ktorý ich do domu odmieta pustiť.

Pre tvrdohlavosť strýka majú v rodine nezhody. "Býva tam už 7 rokov. Moje dcéry tam majú podiel, tak by ich mal ako slušný človek vyplatiť. Lenže odmieta komunikovať. Neviem, čo sa dá v takom prípade podniknúť," píše v správe Popradčanka.

Ak sa niekto stane podielovým spoluvlastníkom nehnuteľnosti alebo inej veci, napríklad dedením, tak vždy môžu podielový spoluvlastníci svoj podiel predať alebo zrušiť spoluvlastníctvo. Predať znamená previesť na inú osobu, pričom treba rešpektovať zákonné predkúpne právo.

Zrušenie vlastníctva

"A ponúknuť podiel najprv ostatným spoluvlastníkom. Pokiaľ sa nepodarí nájsť kupca na takýto podiel alebo ho nikto z ostatných spoluvlastníkov nechce, potom sa dá zrušiť podielové spoluvlastníctvo aj súdnou cestou. Súd postupuje v tomto prípade kaskádovite," vysvetľuje právnika Bronislava Pavelková.

Najprv zváži, či sa dá spoločná vec rozdeliť, tak aby každému pripadla určitá časť. Ak sa nedá, tak potom zisťuje, ktorý zo spoluvlastníkov má záujem túto nehnuteľnosť alebo spoločnú vec ďalej užívať. V tomto prípade je pravdepodobné, že strýko spoluvlastníčok, ktorý v dome žije, tento záujem má.

Finančná náhrada

"V tomto prípade dá súd oceniť podiely a prikáže mu, aby vyplatil podiely spoluvlastníčok, ktoré ho neužívajú. Okrem tohto nároku majú spoluvlastníčky nárok žiadať od neho určitú finančnú náhradu za to, že užíval spoločnú nehnuteľnosť výlučne sám, nad rámec svojho podielu," hovorí Pavelková.

Ak on 7 rokov využíval sám nehnuteľnosť a má 50 percent podiel a ony majú druhú polovicu, tak minimálne za dva roky spätne môžu od neho žiadať náhradu za to, čo užíva nad rámec. Takýto postup je veľmi účinný a núti spoluvlastníkov vysporiadať ich vzťah.

V prípade, že by nemal dostatok peňazí na vyplatenie alebo by sa odmietal vysporiadať, tak súd nariadi dom predať a rozdeliť peniaze.

O prípad sa zaujímal redaktor Juraj Hajdin:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy