Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Za neodpratané chodníky môžete mesto žalovať
Zdielať na

Za neodpratané chodníky môžete mesto žalovať

BRATISLAVA / Mesto Bratislava čelí viacerým žalobám za to, že neodpratalo chodníky a ľudia sa zranili. V jednom prípade to bolo kvôli zľadovatelému priechodu pre chodcov, v dvoch prípadoch išlo o neodhrnutý chodník.

Kým občan, ktorý neuprace chodník pred svojou nehnuteľnosťou môže dostať od mesta pokutu, mesto túto svoju povinnosť bežne zanedbáva.

Podľa právnika Petra Lukášeka nie je ale možné, aby mesto udelilo samo sebe pokutu. "V tomto prípade nevidím nijaký spôsob nápravy na to, aby niekto iný donútil mesto, aby si chodník sprejazdnilo. Samozrejme mesto je tu od toho, aby plnilo verejnú službu v prospech svojich občanov," hovorí právnik Lukášek.

Do chvíle, kým sa vám na chodníku s neodhrnutým snehom niečo nestane, môžete len upozorňovať úradníkov, aby zabezpečili to, čo im zákon prikazuje. "Môže sa sťažnosťou alebo podnetom domáhať plnenia tejto povinnosti zo strany mesta," dodáva právnik.

Žaloby na mesto

V niektorých prípadoch po nešťastných pádoch prichádzajú na rad žaloby. "Za posledné dva roky Oddelenie legislatívno právne eviduje tri žaloby, v ktorých žalobca žaluje mesto za to, že mu bol spôsobený úraz," infromovala hovorkyňa magistrátu Bratislavy Ivana Skokanová.

"V jednom prípade to bolo kvôli zľadovatelému prechodu pre chodcov, v dvoch prípadoch to bolo kvôli neupravenému chodníku. Zároveň máme  aj jednu sťažnosť na neupravené verejné priestranstvo, to bolo z roku 2013. Avšak roky 2014 a 2012 boli bez sťažnosti," dodala Skokanová.

Zodpovednosť obce

Podľa právnika by bolo lepšie, keby sa starostlivosť o chodníky, najmä pri cestách, presunula na obce. Okrem iného aj preto, lebo tie sú lepšie vybavené na podobné práce ako bežní ľudia. "Bolo by vhodnejšie, keby sa právna úprava zmenila. Zodpovednosť by sa preniesla na mestá a obce, ktoré komunikácie spravujú," dodal právnik Peter Lukášek.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy