Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Najdrahší sneh? Ten na aute. Platí sa zaň pokuta
Zdielať na

Najdrahší sneh? Ten na aute. Platí sa zaň pokuta

BRATISLAVA / Sneh nahráva policajtom na pokuty. Len za vozidlá s plnou strechou bielej pokrývky môžu vyberať pokuty. Za snežný vír, ktorý tým spôsobuje vodič ostatným šoférom, sa podľa vyhlášky platí.

Najdrahším snehom je ten, ktorý má vodič na aute. Pokuta totiž hrozí z každého kúska zle očisteného auta. Výnimkou nie je ani evidenčné číslo.

"V prípade evidenčného čísla vozidla, ktoré nie je dobre čitateľné, hrozí vodičovi pokuta do výšky 50 eur," ozrejmuje Karina Považanová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave.

Rovnako mastná pokuta hrozí i za zasneženú strechu auta. "Z toho titulu je dobré, ak máte očistenú strechu. Pri jazde neobhadzujete vodiča bordelom jazdiacim za vami," vysvetľuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Päťdesiat eur

Pokutu zaplatí i vodič, ktorý napriek súvislej snehovej vrstve, ľadu alebo námraze, nemá auto vybavené na všetkých nápravách zimnými pneumatikami. Muži zákona môžu takémuto šoférovi opäť udeliť pokutu vo výške 50 eur.

Pri očisťovaní sa neoplatí zabúdať ani na stretávacie svetlá. "Jednoznačne očistené svetlá. Vidieť a byť videný," dodáva Palesch.

"Ak je nadmerne znečistená alebo zakrytá činná plocha svetlometov a svietidiel, hrozí vodičovi pokuta až do výšky 50 eur," dopĺňa Považanová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy