Skoro jasno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Krik, strach a panika. Cestujúci prehovorili o havárii autobusu
Zdielať na
Krimi

Krik, strach a panika. Cestujúci prehovorili o havárii autobusu

LEVOČA/SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Aj viac ako 24 hodín po nehode sa množstvo zranených zotavuje v nemocniciach. V levočskej nemocnici je momentálne hospitalizovaných na chirurgickom oddelení 6 pacientov. Jeden je v ohrození života. Malo by ísť o vodiča.

Už trinásť minút po prvom telefonáte na tiesňovú linku zasahovala prvá posádka pri havarovanom autobuse. Záchranné zložky sa k výjazdu D1 pri Spišskom Štvrtku ponáhľali v hustom snežení a ťažko zjazdných cestách. Postupne im prichádzali posily. Tridsaťjeden zranených ošetrovali záchranári aj hasiči.

Všetci cestujúci sedeli v autobuse na poschodí. Chvíle pred nárazom si nepamätajú, keďže buď spali, alebo ležali so zatvorenými očami. Jedného z nich prebralo až šúchanie sa autobusu po zvodidlách. "Náraz bol veľký. Počul som krik," hovorí.

"Neviem, čo sa mohlo stať. Bola to obrovská rana, sedačky lietali, batožina i ľudia sa váľali po zemi,"
opisuje druhý.

Boj o životy

Obaja muži sa vracali domov z práce. Na sedadlách sedeli za sebou. Sami sa z autobusu dostať nedokázali. "Vyniesli nás. Ja som iba sedel, nemohol som sa zaprieť. Mám zlomenú ruku," vysvetľuje cestujúci, ktorý mal šťastie v nešťastí.

"Za mnou sedeli malé deti, chlapci z Ukrajiny. Tiež boli celé dobité. Nejaká pani kričala, že nemôžu jednu ženu vytiahnuť spod sedadla," opisuje hrozné chvíle druhý cestujúci.


Záchranári zriadili pri autobuse hniezdo ranených, kde cestujúcich triedili. Najprv odvážali najvážnejšie zranených. Cestujúcim vonku pomáhali aj hasiči.

"Dnes je u nás hospitalizovaných 6 pacientov, všetci sú mimo ohrozenia života, sú stabilizovaní,"
informovala v nedeľu lekárka chirurgického oddelenia v Levoči Timea Tkáčiková.

V Spišskonovoveskej nemocnici ležali v sobotu šiesti pacienti. V nedeľu sú tam už iba dvaja. Ukrajinka žijúca v Prahe je na chirurgickom oddelení a ďalší pacient leží na JIS-ke.

V kritickom stave

V popradskej nemocnici je hospitalizovaných ešte päť ľudí. Najvážnejšie zraneného z Popradu previezli v ťažkom stave do Prešova

"Pacient po prevoze do prešovskej nemocnice podstúpil niekoľko operačných zákrokov.  Momentálne je v kritickom stave v priamom ohrození života," informovala hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

Všetko nasvedčuje tomu, že ide o českého vodiča autobusu. Toho museli hasiči vystrihávať, keďže jeho spodná časť tela bola zakliesnená betónovým pilierom.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy