Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývanie priemerného Slováka. Hypotéka na trojizbový byt
Zdielať na

Bývanie priemerného Slováka. Hypotéka na trojizbový byt

BRATISLAVA / Slováci venujú svojmu bývaniu stále viac pozornosti a ich záujem o hypotéky vzrástol počas posledného roka o 30 percent. Podľa najnovšieho prieskumu ČSOB banky je typickým Slovákom muž, ktorý má 34 rokov, býva v trojizbovom byte a mesačne platí 240 eur.

"Slovenský klient má záujem o vlastné bývanie viac ako o bývanie v prenajatých priestoroch, pretože po tých 15 - 20 rokoch získava tú nehnuteľnosť, za ktorú platil," informuje finančná konzultantka Erika Süčová.

A práve preto, že nášmu bývaniu venujeme čoraz viac pozornosti, záujem Slovákov o hypotéky narástol počas jediného roka až o 30 percent. Vo veľkej miere za to môžu nízke úrokové sadzby.

Klesli u nás dvakrát tak rýchlo ako bol pokles sadzieb v Eurozóne. "V prípade Slovenska tie sadzby klesli v priebehu jedného roka zhruba z úrovne 3,8 na úroveň 2,8 ku koncu roka 2014," informuje ekonomický analytik Marek Gábriš.

Keď spriemerujeme ľudí, ktorí splácajú hypotéku, typický Slovák s úverom najnovšie vyzerá presne takto:

Pohlavie: muž
Vek: 34
Výška hypotéky: 48 000 eur
Mesačná splátka: 240 eur
Doba splatnosti: 24 rokov
Byt: trojizbový

Najradšej v rodinnom dome

Prvenstvo v priemere výšky hypotéky si už roky držia Bratislavčania s viac ako 64 tisíc eur. Najmenej si na bývanie požičiavajú Prešovčania. Samotnú výšku hypotéky vo veľkej miere ovplyvňujú aj ceny nehnuteľností.

"V Prešovskom kraji nám klesli o 3 000 Euro. Súvisí to aj s cenou nehnuteľností, kde aj na základe štatistík NBS ceny nehnuteľností v Prešovskom kraji klesli," dodáva odborníčka na úvery Dáša Polláková.

Treba však zdôrazniť, že z prieskumu taktiež vyplynulo, že väčšina z nás by aj tak najradšej bývala v rodinnom dome.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy