Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Adam zrekonštruoval byt a platil hypotéku, po rozchode nevidel ani cent
Zdielať na

Adam zrekonštruoval byt a platil hypotéku, po rozchode nevidel ani cent

KOPČANY / Láska síce hory prenáša, ale po rozchode sa stáva, že sa dvaja ľudia začnú nenávidieť. Takto dopadol aj divák, ktorý si spoločne s priateľkou kúpil byt. Tá sa s ním rozišla a hoci všetko platil on, nevyplatila ho a nechcela mu dať ani jeho veci.

Adam si spoločne s priateľkou kúpil byt, ktorý bol napísaný na ňu. Ako vyučený murár ho celý prerobil. Investoval nemalé peniaze do rekonštrukcie a sám platil hypotéku.

Keď došlo k najhoršiemu a pár sa rozišiel, Adam si zobral len veci na oblečenie a odišiel. "Všetko ostalo v byte. Na jej účet chodila len moja výplata. V tom čase bola nezamestnaná a všetko som ťahal ja," napísal do Právnej televíznej poradne zúfalý muž.

Zaujatá sudkyňa?

Prípad sa dostal už aj na súd, kde predložil podrobné výpisy z banky. Podľa jeho slov je sudkyňa zaujatá v prospech jeho priateľky.

Keďže je Adam vyučený murár, byt prerobil sám a po rozchode vystavil expriateľke faktúru. Na súde uviedla, že tiež vykonávala nejaké práce a preto sumu znížila na polovicu. "Pýtam sa, ako je možné, že jej toto sudkyňa uznala?" čuduje sa Adam.

Dôkazné bremeno

Ak má pocit, že sudkyňa je zaujatá, môže požiadať o dohľad predsedu súdu alebo si na pojednávaní zabezpečiť nahrávanie.

"Bude mať  možnosť v odvolávacom konaní argumentovať, že sa neprihliadlo na určité dôkazy alebo že bol neúmerne zaťažený dôkazným bremenom. Podľa toho čo píše, vedel preukázať to, že na účet jeho partnerky chodili iba jeho peniaze z výplaty a z nich sa platila hypotéka," uviedla právnička Bronislava Pavelková.

Z toho vyplýva, že nárok na vrátenie týchto peňazí je nesporný. Pokiaľ jeho bývalá partnerka nepreukázala, že sa napríklad dohodli, že jej tieto peniaze daruje.

Na druhej strane, ak jej vystavil faktúru za rekonštrukciu bytu, ju zaťažuje dôkazné bremeno - ona musí preukázať, že sa tiež podieľala na rekonštrukcii bytu.

"Prenášanie dôkazného bremena nie je správne. On niečo tvrdí a musí preukázať skutočnosti. Ak protistrana tieto skutočnosti vyvracia, musí ich predložiť dôkazmi. Sú rozhodne musí väčšinu týchto dôkazov vyhodnotiť a jednoznačne zaujať stanovisko, ktoré zobrala do úvahy sudkyňa a ktoré nie a na základe čoho dospela k rozsudku," dodala právnička.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy