Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Obral vás expartner o peniaze? Takto postupujte
Zdielať na

Obral vás expartner o peniaze? Takto postupujte

TRENČÍN / Martinova exmanželka previedla ich spoločne nadobudnuté peniaze počas manželstva na cudzí účet. Zaujíma ho, čo peniaze rátajú do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Martinova exmanželka tesne pred rozvodom previedla peniaze z ich spoločného účtu, ktorý patril do bezpodielového spoluvlastníctva na svoj.

Ten si krátko predtým vytvorila. Odtiaľ hneď previedla peniaze na ďalší účet, ktorý je vedený na niekoho cudzieho.

Odkladala si bokom

"Spätne som zistil, že si pravidelne musela odkladať bokom na ten cudzí účet. Pretože 3 roky po rozvode si v hotovosti zakúpila byt. Pritom jej príjem by na to v žiadnom prípade nestačil," napísal Martin do Právnej televíznej poradne.

Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov má určité pravidlá, ktoré musí súd vždy rešpektovať. V tomto prípade, ak naozaj exmanželka previedla peniaze zo spoločného účtu na svoj a následne na účet tretej osoby, tak tieto prostriedky musí súd započítať do vyporiadania BSM aj keby už neexistovali.

Spoločné rozhodovanie

"Podľa paragrafu 145 Obč. zákonníka je jednoznačne povedané, že manželia v iných, nech bežných veciach rozhodujú spoločne. Ak jeden z manželov väčšie množstvo finančných prostriedkov bez súhlasu druhého prevedie na iný účet alebo použije na neznámy účel, potom súd na tieto prostriedky prihliada," uviedla advokátka Bronislava Pavelková.

To znamená, že aj keď reálne neexistujú, tak ich súd prikáže tomu, kto ich použil pre vlastnú potrebu a nie pre potreby rodiny. Ak vie manžel dokázať, že previedla žena na svoj účet peniaze, ktoré potom zmizli alebo prešli na účet tretej osoby, tak podľa advokátka nech žiada peniaze započítať do jej podielu v zmysle platnej judikatúry. "O to potom bude jeho podiel navýšený v rámci bezpodielového spoluvlastníctva manželov," dodala advokátka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy