Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nebankovky posielajú ľuďom podozrivé listy, neplaťte
Zdielať na

Nebankovky posielajú ľuďom podozrivé listy, neplaťte

SLOVENSKÉ KĽAČANY / Nebankovky posielajú ľudom listy, v ktorých vyzývajú platiť za niekoho, komu dotyčný nikdy neručil a ani ho nepozná.

Mária zo Slovenských Kľačian dostala list od spoločnosti, ktorá ponúka pôžičky. "Žiadame vás týmto o poskytnutie súčinnosti pri splatení dlhu alebo splatenie dlhu." A suma neprehliadnuteľná - takmer 3 240 eur.

"Uviedli ma tam ako kontaktnú osobu. S tou osobou, čo si zobrala peniaze nie som vôbec v kontakte. Nič som nepodpisovala. Som zúfalá, čo mám robiť," pýta sa Mária. 

Nereagovať

Všetci, ktorí sú v nebankových subjektov uvedení ako kontaktné osoby, môžu ostať pokojní. To, že sú ich údaje uvedené v zmluve, o ktorej nič nevedia, nič neznamená. Z toho im žiadny záväzok nevzniká.

"Preto, na akékoľvek výzvy smerujúce k súčinnosti pri splatení dlhu, respektíve splateniu dlhu, nech nereagujú. Ak majú reagovať, tak listom akúkoľvek súčinnosť odmietnuť, oznámiť, že neboli účastní uzavretia právneho úkonu, s dotyčnou osobou nemajú nič spoločné a so zneužívaním svojich údajou nesúhlasia," radí právnička Bronislava Pavelková.

Vyvolanie strachu

List treba spoločnosti poslať ako doporučený a kópiu toho, čo ste napísali si odložte. Pre prípad, že by od vás v budúcnosti chceli opäť vymáhať peniaze alebo by vás chceli zatiahnuť do súdneho procesu.

Ten list z nebankovej spoločnosti je zámerne napísaný tak, aby vyvolal u ľudí strach a tí radšej zaplatili aj keď nevedia, že o čo ide.

Kontaktná osoba

"Rozhodne, keď vás niekto uvedie ako kontaktnú osobu, nezaviaže vás na žiadnu povinnosť. To je v občianskom práve slovenskom a každom vylúčené. Povinnosti na seba môžu zobrať len subjekty určitým konaním," dodáva Pavelková.

Bez súhlasu a vedomia druhej osoby nemôžete nič, ani jej nemôžete vnútiť dar. Na všetko sú zákony, ktoré vás chránia. Preto sa nenechajte a bojujte za svoje práva. Náša emailová adresa je ptp@joj.sk. Ak máte právny problém, s ktorým si neviete rady, pošlite nám ho.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy