Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Matka uniesla dcéru z hniezda islamistov
Zdielať na

Matka uniesla dcéru z hniezda islamistov

Zdroj: Blesk.cz

RAKKA / Mučia, znásilňujú, zotínajú ľuďom hlavy – takí sú fanatici z Islamského štátu. Bojí sa ich celý svet. To ale neplatí pre jednu holandskú ženu. V prestrojení sa odvážila až do ich bašty v meste Rakka, aby zachránila svoju dcéru- Píše o tom český portál Blesk.cz.

Život tejto rodiny by plynul bez problémov aj naďalej v malebnom Maastrichte, ak by jedného dňa 19-ročné dievča neuvidelo v televízii rozhovor s džihádistom Omarom Yilmazom a okamžite sa do neho nezamilovalo. Konvertovala na islam, zmenila si meno na Aiša a odišla do Sýrie, kde sa za neho vydala.

Vzťah sa rozpadol

Lenže vzťah neklapal, pár sa rozviedol a Aiše nastali krušné časy. Realita sa veľmi líšila od romantiky náborových klipov IS a Aiša cez internet zúfalo prosila mamu o pomoc.

Monique (svoje plné meno žena nezverejnila) preto požadala o pomoc políciu, ale tá ju odmietla s tým, že je to veľmi nebezpečné. Navyše jej pohrozili, že akonáhle sa dcéra vráti, budú ju stíhať za pomoc teroristom.

Robin Hood

Zúfalá matka sa preto rozhodla pre zdanlivo nemožný pokus. Sama odcestovala do Sýrie a v burke prenikla až do Rakky, bašty islamistov. Tam svoju dcéru našla a odišla s ňou do Turecka! "Niekedy proste musíte urobiť správnu vec bez ohľadu na okolie,“ hovorí odvážna mama Monique.

Svoju dcéru pre denník The Independent popísala ako "blonďavú, modrookou ženu", ktorá mala rada chodenie von s kamarátkami a hrala na klavír. Vo "svojom" islamistovi však videla podľa matky "niečo ako Robina Hooda". Lenže keď sa ich vzťah rapídne zhoršil, zmenilo sa to.

"Chcela odísť domov, ale nemohla opustiť Raqqu bez pomoci," dodala matka-hrdinka. "Je pozoruhodné, že sa matke podarilo nájsť a dostať späť svoju dcéru," povedal denníku Algemeen Dagblad rodinný právník Francoisa Landerloo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy