Jasno
16°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Moslimovia boli v Amerike prví, bráni sa turecký prezident
Zdielať na

Moslimovia boli v Amerike prví, bráni sa turecký prezident

ANKARA / Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dal pokyn vzdelávacím inšitúciám v krajine, aby pri výuke zdôrazňovali prínos islamu svetovej vede a umeniu, a to vrátane údajného objavenia Ameriky moslimskými námorníkmi.

Erdogan pri návšteve náboženskej školy v Ankare vyhlásil, že neznesie, aby bola islamská civilizácia považovaná za menejcennú v porovnaní s ostatnými.

Počas víkendu tvrdil, že moslimovia objavili Ameriku viac než pred tristo rokmi pred Krištofom Kolumbom. Vyslúžil si kritiku a posmech v médiách.

Kopec podobný mešite

Podľa Erdogana je ale ich chybou, že neveria, že by moslimovia dokázali niečo podobné. Prezident dodal, že jeho tvrdenie nie je novinkou a je o ňom presvedčených množstvo tureckých akademikov.

Erdogan svoj výrok o objavení Ameriky opiera o zápis v Kolumbovom denníku, v ktorom je údajne zmienka o mešite na jednom z kopcov na Kube.

Niekoľko expertov je presvedčených, že Kolumbov odkaz je čiste metaforický a že popisoval tvar kopca, ktorý sa podobal na mešitu.

Pozrite si priložené video:

"Moslimskí moreplavci dorazili do Ameriky v roku 1178," uviedol Erdogan na konferencii v Istanbule. "Kontakty medzi Latinskou Amerikou a islamom siahajú do 12. storočia," dodal bez toho, aby svoju teóriu podporil ďalšími dôkazmi.

Kolumbus podľa všeobecne uznávaného názoru objavil Ameriku v roku 1492, keď sa pokúšal nájsť novú cestu do Indie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy