Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Z premiéra prezidentom. Turecko vedie rozporuplný Erdogan
Zdielať na

Z premiéra prezidentom. Turecko vedie rozporuplný Erdogan

ANKARA / Roky ho Západ dával za vzor moslimského lídra, ktorého krajina je demokratická a smeruje do Európy. Posledný rok ale tureckému premiérovi Erdoganovi kritici čím ďalej tým viac vyčítajú opitosť mocou. Jednoznačným víťazstvom vo voľbách dokázal, že je stále najsilnejším politikom v Turecku. Správu priniesla britská stanica BBC.

Recep Tayyip Erdogan vstúpil do politiky skôr než doštudoval vysokú školu. V roku 1976 ho ako dvadsaťdvaročného zvolili za predsedu mládežníckej odnože Strany národného poriadku.

V roku 1981 dokončil štúdium ekonómie a politológie na Marmarskej univerzite v Istanbule.

Od roku 1983 bol Erdogan členom Strany prosperity, ktorú v roku 1998 rozpustili kvôli nepriateľskému postoju voči režimu. Z toho istého dôvodu bola zakázaná aj Strana cnosti, ktorej členom bol aj Erdogan.

Doplňovacie voľby

V lete 2001 stál pri zrode proislamskej Strany spravodlivosti a rozvoja, ktorá v jeseni 2002 vyhrala voľby.

Erdogan v nich kandidovať nemohol, pretože ho v roku 1998 odsúdili za podnecovanie k náboženskej neznášanlivosti, píše britská BBC.

Poslancom sa stal až po tom, čo parlament ovládaný Stranou spravodlivosti a rozvoja schválil zmenu ústavy. Tá mu zaistila účasť v doplňovacích voľbách. Tie vyhral a stal sa premiérom Turecka.

Protesty s obeťami

Veľkú popularitu si získal ako starosta Istanbulu v rokoch 1994 až 1998 aj napriek zadávaniu mestských kontraktov islamským obchodníkom. Obvinili ho z korupcie, ale pre nedostatok dôkazov ho súd zbavil viny, informovala agentúra Reuters.

V poslednej dobe sa stal terčom hnutia odporu proti monopolizácii moci. Protesty vyvrcholili minulý rok v máji v Istanbule na Taksimskom námestí.

Pôvodne išlo o demonštráciu za záchranu parku Gezi, na mieste ktorého mala vyrásť replika kasární z čias Osmanskej ríše s nákupným centrom a mešitou.

Tvrdý zásah polície si vyžiadal niekoľko obetí. Protesty sa rozšírili do viacerých miest a demonštranti žiadali demisiu vlády.

Pozrite si víťazstvo prezidenta a jeho prejav na námestí v Istanbule:

Policajti a sudcovia bez práce

Ďalšiu vlnu vyvolal korupčný škandál desiatok obchodníkov, poslancov a funkcionárov blízkych režimu, vrátane troch synov ministrov, ktorých v decembri zatkli za korupciu pri verejných zákazkách.

Erdogan celú kauzu označil za spiknutie a krátko na to prepustili stovky policajtov a sudcov, ktorí sa na kauze podieľali.

Zlepšenie vzťahov s Kurdmi

Erdoganovi nemožno uprieť, že urobil z Turecka ekonomického tigra a hospodárskeho ťahúňa regiónu. Krajina začala po 40 rokov prieťahov rokovať o vstupe do EÚ.

Turecko prijalo množstvo reforiem - obmedzilo moc armády, v ústave zakotvilo rovnosť pohlaví, zrušilo trest smrti či reformovalo trestný zákonník.

Premiérova vláda zlepšila postavenie kurdskej menšiny a uspela v rokovaniach s kurdskými separatistami, ktorí minulý rok v marci vyhlásili prímerie.

Prezidentom hneď v prvom kole

Erdogan sa narodil 26. februára 1954 v Istanbule. V júni 1978 sa oženil s Emine Gülbaran, s ktorou má dve dcéry a dvoch synov.

V nedeľu 10. augusta ho v prvom kole prvých priamych volieb tureckého prezidenta zvolili za hlavu štátu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy