Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Turecko stojí pred prvou priamou voľbou prezidenta, kandidátom je Erdogan
Zdielať na

Turecko stojí pred prvou priamou voľbou prezidenta, kandidátom je Erdogan

Zdroj: SITA

ANKARA / Súčasný turecký premiér Recep Tayyip Erdogan bude kandidovať v augustových voľbách na prezidenta. Za svojho kandidáta si ho vybrala jeho vládnuca Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP). Voľby budú prebiehať v dvoch kolách. Prvýkrát prebehne voľba prezidenta priamo.

"Je to náš kandidát na post dvanásteho prezidenta," oznámil podpredseda Erdoganovej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Mehmet Ali Sahin, píše BBC. Členovia AKP podporili Erdoganovu kandidatúru jednomyseľne.

Vo svojom prezidentskom prejave konštatoval, že augustové voľby budú míľnikom pre nový začiatok, píše Hürriyet Daily News.

Erdogan stojí na čele vlády jedenásť rokov. Podľa prieskumov má reálnu šancu voľby vyhrať. Ak sa tak stane, bude pri moci do roku 2019, čo y neho spraví najdlhšie vládnuceho lídra od zakladateľa moderného Turecka Mustafu Kemala Atatürka. 

Prvá priama voľba

Po prvýkrát budú 10. augusta o prezidentovi rozhodovať obyvatelia Turecka v priamej voľbe. Doposiaľ ho vyberali poslanci. Dôležitú úlohu vo voľbách zohrajú Turci žijúci v zahraničí.

Erdogan chce byť prezidentom všetkých Turkov. Prisľúbil, že sa bude usilovať o zmierenie Turkov s Kurdmi. Prisľúbil tiež podporu zrýchlenému rokovaniu o vstupe krajiny do Únie.

"Tí, ktorí chcú ´neutrálneho´ prezidenta, chcú v skutočnosti prezidenta, ktorý pôjde so štátom proti ľudu. Táto éra je ale už minulosťou," povedal Erdogan.

Nespokojnosť s jeho vládnutím

Úradujúci prezident Abdullah Gül v nedeľu odmietol záujem opätovne sa uchádzať o najvyšší post.

Erdoganovo vládnutie v prevažne moslimskej krajine znamenalo hospodársky rast, no aj obvinenia z porušovania ľudských práv a slobôd, rozmáhajúcej sa korupcie a zneužívania verejných zdrojov.

Nespokojnosť s jeho konzervatívnym vládnutím vyvrcholila v roku 2013, keď krajinu zasiahli mohutné demonštrácie. Ich rázne potlačenie vyvolalo medzinárodnú kritiku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy