Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Polícia zasahuje proti demonštrantom vodnými delami
Zdielať na

Polícia zasahuje proti demonštrantom vodnými delami

ISTANBUL / Turecká polícia veľmi tvrdo udrela proti tisícom demonštrantov zhromažďujúcim sa v centre Istanbulu a metropole Ankary pri príležitosti prvého výročia protivládnych nepokojov. Mnoho osôb utrpelo zranenia.

Protivládne heslá

K rozplynutiu protestujúcich použila polícia slzný plyn a vodné delá.  Niekoľkých zadržala. Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan predtým pohrozil, že účastníkov demonštrácie čaká zatýkanie. Manifestácie v Istanbule boli zvolané na známom Taksimskom námestí, ktoré poriadkové sily predtým zhusta obsadili a obklopili zátarasy.

Ostrý priebeh mal zásah poriadkových síl v uliciach Istanbulu, ktoré smerujú k Taksimskému námestiu, kde demonštranti skandovali protivládne heslá a požadovali okamžitú rezignáciu kabinetov.

Päťdesiat vodných diel

Podľa agentúry AFP odvolávajúcej sa na istanbulské združenie advokátov, zatkla polícia najmenej 65 osôb. Blízko neupresnené množstvo ľudí utrpelo zranenia.

Podľa tureckých médií bolo proti demonštrantom pokúšajúcim sa dostať sa na Taksimské námestie zmobilizovaných zhruba 25 000 policajtov vybavených 50 vodnými delami.

Sily dostali pokyny

Asi tisícka ľudí sa zhromaždila tiež na námestí Kizilay v centre Ankary, kde proti nim polícia rovnako použila slzný plyn a namierila najmenej jedno vodné dielo.

"Nebudete môcť obsadiť Taksim tak, ako ste to urobili minulý rok, pretože musíte dodržiavať zákony,"
prehlásil Erdogan v prejave. "Ak sa tam vydáte, naše bezpečnostné sily dostali jasné pokyny a urobia všetko, čo bude nutné," pohrozil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy