Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pri banskom nešťastí v Turecku zomrelo už 282 ľudí
Zdielať na

Pri banskom nešťastí v Turecku zomrelo už 282 ľudí

ANKARA / Počet obetí utorkového banského nešťastia v Turecku sa zvýšil na 282. Oznámil to minister energetiky Taner Yildiz. Pod zemou je stále asi stovka baníkov. Odbory vyhlásil na štvrtok štrajk.

"V uplynulých dvanástich hodinách sme nevyniesli von žiadnych živých baníkov," uviedol novinárom minister energetiky Yildiz. Prehlásil taktiež, že sa záchranári ešte nedostali do dvoch štôlní.

Časté banícke nešťastia

Už skôr minister uviedol, že v bani bolo 787 baníkov a že nádej nájsť ešte niekoho živého sa znižuje. Evakuovať sa údajne podarilo viac ako 400 ľudí.

Hoci sú banícke nešťastia v Turecku pomerne časté, tragédia z utorka je najhoršou v histórii. K tej doposiaľ najzávažnejšej došlo v roku 1992 blízko černomorského prístavu Zonguldak. V bani explodoval plyn, ktorý zabil 263 pracovníkov.

Turecko vyhlásilo trojdňový štátny smútok. Na niektorých miestach sa konali protesty a v Ankare musela zasahovať polícia. Premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý prišiel do bane pri meste Soma na západe krajiny, sa stal tešrčom kritiky demonštrantov. Podľa nich zanedbal bezpečnosť v banskom priemysle.

K výbuchu došlo asi dva kilometre pod zemou. Explózia nastala v utorok popoludní, keď podľa niektorých zdrojov vybuchol transformátor a vznikol požiar. Väčšina baníkov zomrela na otravu oxidom uhoľnatým.

Pred baňou sa zhromaždili davy príbuzných, ktorí emotívne reagovali na každého baníka, ktorého záchranári vyviedli či vyniesli von.

Polícia použila slzný plyn

Erdogan kvôli tragédii odložil plánovanú cestu do Albánska. Vo štvrtok by mal na miesto tragédie prísť prezident Abdullah Gül, ktorý rovnako odložil cestu do Číny.

Medzi občanmi Turecka rastie rozhorčenie nad tým, že v bani zrejme neboli dodržané bezpečnostné predpisy. Bolo kvôli tomu zvolaných niekoľko protestov. V Ankare sa vydalo približne 800 študentov k ministerstvu energetiky, ale policajti im v tom zabránili slzným plynom.

Štát vrahov

Ľudia, ktorí protestovali v Some, hovorili o Turecku ako o štáte vrahov. Turecku vyjadrili sústrasť politici, pápež František vyzval k modlitbe za mŕtvych.

V USA sa k nešťastiu vyjadrila Rada národnej bezpečnosti. "Sme v myšlienkach s tureckým národom a s tými, ktorí sú stále pod zemou," píše sa v odkaze na Twitteri.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy