Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Najhoršie banské nešťastie, 238 mŕtvych!
Zdielať na

Najhoršie banské nešťastie, 238 mŕtvych!

SOMA / Nádej na záchranu viac než dvoch stoviek uväznených baníkov sa každú hodinu znižuje. Minister energeticky priznal, že situácia je nepriaznivá. Dol je zamorený jedovatými plynmi, informoval server time.com

Kritická fáza

Oficiálna bilancia banského nešťastia v meste Soma na západe Turecka stúpla už na 238. Informovali o tom tamojší záchranári, ktorí sa stále snažia dostať k ďalším zavaleným baníkom.

Zachrániť sa už podarilo 363 baníkov. Po osemnástich hodinách stále zostáva uväznených viac ako dvesto baníkov.

Minister energetiky Taner Yildiz pripustil, že sa záchranná operácia blíži do kritickej fázy. "Čas pracuje proti nám. Musíme skončiť do západu slnka. Bojím sa, že naše starosti počas dňa porastú," priznal.

Časť zodpovednosti za tragédiu nesie práve minister, ktorý bol pred deviatimi mesiacmi členom delegácie, ktorá chválila kvalitu a bezpečnosť v dole.

Miesto navštívi premiér

Pred baňou čakajú davy príbuzných a emotívne reagujú na každého baníka, ktorého záchranári vyvedú či vynesú von. Záchranné práce budú podľa médií pokračovať ešte niekoľko hodín.

Miesto nešťastia sa chystá navštíviť premiér Recep Tayyip Erdogan, ktorý kvôli tragédii odložil plánovanú cestu do Albánska.

Telegram od Lajčáka

Napriek tomu, že sú banícke nešťastia v Turecku pomerne časté, utorková tragédia sa môže stať najhoršou v histórii. K tej doteraz najvážnejšej došlo v roku 1992. Blízko čiernomorského prístavu Zonguldak v bani explodoval plyn, ktorý zabil 263 pracovníkov.

Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák poslal sústrastný telegram tureckému rezortnému partnerovi Ahmetovi Davutoglu v súvislosti s týmto nešťastím. "Chcem vyjadriť čo najúprimnejšiu sústrasť rodinám obetí tejto tragédie. Naše myšlienky sú s tými, ktorí oplakávajú mŕtvych v Some,“ uvádza sa v telegrame.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy