Skoro jasno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Necítim zodpovednosť, čo sa tým neborákom stalo, odkazuje obžalovaný
Zdielať na

Necítim zodpovednosť, čo sa tým neborákom stalo, odkazuje obžalovaný

PRIEVIDZA / Tento rok na okresnom súde v Prievidzi riešili niekoľko závažných káuz. Okrem výbuchu vo vojenskom opravárenskom podniku v Novákoch to boli nešťastia v tamojších baniach. V rozpätí troch rokov tam zahynulo 24 ľudí. Najprv v Novákoch zabil zával štyroch baníkov. Potom výbuch v bani Handlová zasa navždy pochoval pod zemou 20 chlapov.

Baník: zrazu ostala tma...

"Zrazu ostala tma. Obrovská tlaková vlna ma zmietla do priestoru, neviem ani koľko som letel. Len sa ťažko dýchalo. Nebolo čo dýchať, ťažko sa orientovalo," hovorí zachránený baník Miroslav Masarik.

Miroslav prežil na vlastnej koži najväčšiu banskú tragédiu v dejinách. Jeho 20 kamarátov, ktorí likvidovali požiar také šťastie nemalo. Baňa ich navždy pochovala 300 metrov pod povrchom. "Ako keby to bolo dnes. zabudnúť sa na to nedá," dodáva zachránený baník.

Zodpovední riadiaci pracovníci

Za obrovskú tragédiu, ktorá sa stala v bani Handlová sú podľa obžaloby zodpovední traja riadiaci pracovníci Hornonitrianskych baní. Tí ale tvrdia, že sú nevinní. "Čím spáchali prečin všeobecného ohrozenia," uviedla na súde prokurátorka.

"Necítim zodpovednosť, čo sa tým neborákom stalo," tvrdí obžalovaný Ladislav H. "Nesúhlasím s týmto obvinením," dodal ďalší obžalovaný Jozef T. "nesúhlasím s obvineniami, ktoré sú popísané v obtžalobe," uviedol obžalovaný Dalibor R.

"Majú zodpovednosť za to, že tomu nevenovali takú pozornosť, ako by sa malo," tvrdí Miroslav Masarik.

2006: zomreli štyria muži

Ďalšou kauzou ktorú pojednávali na okresnom súde v Prievidzi bol zával v bani Nováky. 16 novembra 2006 tu zahynuli štyria muži. "V prípade tragédie v bani Nováky je potrebné vypočuť ešte svedkov a potom prídu na rad znalci," uviedol hovorca Krajského súdu v Trenčíne Roman Tarabus.

V tomto prípade môžu podľa obžaloby za tragédiu štyria pracovníci baní. Aj oni vinu odmietajú. Pozostalí teda s napätím čakajú ako súd v oboch kauzách rozhodne. "V prípade oboch banských nešťastí okresný súd priebežne pojednáva, ďalšie pojednávania sú na pláne v januári a februári," uviedol Tarabus.

Téme sa venuje reportér Pavol Čertík. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy