Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Turecko vyhlásilo generálny štrajk! Hrozí občianska vojna?
Zdielať na

Turecko vyhlásilo generálny štrajk! Hrozí občianska vojna?

ISTANBUL / Turecko sa v pondelok ráno prebudilo do generálneho štrajku. Viedol ich k tomu tvrdý zásah polície v Ankare a v Istanbule. Ani cez víkend sa totiž strety s demonštrantmi nezaobišli bez vodného dela a slzného plynu. Obyvatelia hovoria o občianskej vojne! Podporu tureckým odporcom vlády vyjadrujú aj v zahraničí....

Podpora vo svete

Demonštrácie proti tureckej vláde už presiahli hranice samotného Turecka. Najväčšia komunita tureckých prisťahovalcov napríklad žije v Berlíne, aj tu vyšli do ulíc tisíce ľudí, aby vyjadrili podporu tureckému Taksimu. Ľudia sa tu ani cez víkend nezaobišli bez ostrých stretov s políciou - tvrdo totiž vyčistila centrum mesta.

Podporu Turecku vyjadrili aj na ďalekej Floride. Usporiadali mierumilovný pochod pre dodržiavanie demokracie a ľudských práv. V Turecku je po vyčistení námestia Taksim oficiálne zakázané akékoľvek združovanie sa na týchto miestach. Obyvatelia sa rozhodli dať najavo svoj nesúhlas aj iným spôsobom. V krajine vyhlásili generálny štrajk odborových zväzov!

Erdogan hovorí o špinavej hre

Premiér Erdogan tak rozdelil krajinu na dva tábory. Na nedeľňajšom zhromaždení ho vítali státisíce prívržencov. Premiér ich utvrdzoval, že policajný zákrok na demonštrantov bol oprávnený.

"Menšina sa snaží presvedčiť väčšinu, privilegovaní sa snažia zvíťaziť nad obeťami. Vieme, čo je v skutočnosti za touto špinavou hrou, ktorú hrajú a tvária sa, že im záleží na stromoch, životnom prostredí a parku Gezi," komentoval premiér.

Islamizácia krajiny?

Jeho odporcovia však hovoria o občianskej vojne. Nejde im len o park Gezi, ale aj o odchod Erdoana, ktorý je podľa nich príliš autoritatívny a tvrdými policajnými zásahmi chce krajinu islamizovať. "Nechceme ho, nechcem takýto život. Chceme slobodu, chceme, aby to tu žilo. Chce sa mi z toho plakať," povedala turecká zamestnankyňa banky.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy