Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Imrich prenajal družstvu pozemok, to neplatí
Zdielať na

Imrich prenajal družstvu pozemok, to neplatí

MICHALOVCE / Ak niekto nie je dlhodobo schopný platiť malú sumu za prenájom pôdy ani po opätovnej výzve, riešením je pravdepodobne už len súd.

Imrich má v Trebišove pozemok, ktorý prenajal poľnohospodárskemu družstvu. Na základe zmluvy od nich chce za prenájom 15 eur. Lenže len chce... družstvo neplatí.

"Dvakrát som im napísal upozornenie o porušení zmluvy. Vedia, že nič nezmôžem. Žiadna odozva, žiadna odpoveď. Tých 15 eur ma nespasí, ale arogancia niektorých podnikov je neskutočná a vyzerá, že nemajú kúsok úcty prakticky k ničomu," píše Imrich v maile.

O sumu nejde

V tomto prípade nie je ani tak podstatná suma, ale zmluva. Aj 15 eur je záväzok vyplývajúci zo zmluvy, ktorý nájomca musí dodržať. Imrich má rovnakú právnu ochranu, ako keby išlo napríklad o 150 alebo 1 500 eur.

"Jeho nároky sa budú vždy po troch rokoch premlčovať. Čiže treba urobiť jeden právny úkon. Vyzvať ich predžalobnou upomienkou na riadne zaplatenie a v prípade, že platiť nebudú, tak návrh na platobný rozkaz," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Radšej zaplatí

Poplatky sú v takomto prípade minimálne. Ak sa však dá zastúpiť advokátom, zvýšia sa, ale je veľká pravdepodobnosť, že po prvom či druhom platobnom rozkaze si nájomca rozmyslí, či bude platiť alebo nie. Radšej zaplatí, ako by mal hradiť trovy advokáta a trovy súdnych poplatkov a podobne. Imrich potom v platobnom rozkaze požiada o náhradu trov konania.

"To je práve inštitút, ktorý slúži na to, aby tomu, kto neplní svoje záväzky z hmotnoprávnych úkonov sa nahradilo to, čo investuje do toho, aby ich vymohol. Pretože každý má svoju povinnosť plniť," dodáva Pavelková.

Aj keď nejde o najlukratívnejší úkon pre právnika, určite sa nájde taký, ktorý ho rád zastúpi. Advokáti majú svoje tarify a tak sa 15 eurová pohľadávka môže zvýšiť napríklad na 150 eur. V tomto prípade pôjde skôr o výchovný moment pre protistranu, aby si uvedomili, že ignorovaním svojich povinností im vznikajú nové, vrátane úrokov z omeškania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy