Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Marekovi zaklopali na dvere policajti, z balkóna mu visel sused
Zdielať na

Marekovi zaklopali na dvere policajti, z balkóna mu visel sused

BRATISLAVA / Také ráno, aké mal divák z Brezna by asi nechcel zažiť nikto. V skorých ranných hodinách mu policajti rozkopli dvere. Dôvod bol, že z balkóna mu visel sused, ktorý sa pokúsil o samovraždu. Potom, ako nešťastníka odviezla záchranka, ostal mladíkovi byt s nefunkčnými dverami. Kto má nahradiť škodu?

Nepríjemná situácia sa stala v sobotu ráno. Marek v tom čase ešte spal s priateľkou na opačnej strane bytu. "Počul som len buchnutie, ako keby sa rozbil sklenený stôl v byte nad nami. O približne hodinu nám niekto zabúchal na dvere. Kým som dobehol k dverám, tie sa rozleteli pred nosom a v chodbe som mal dvoch policajtov," opisuje Marek.

Náhrada škody

Keďže po odchode záchranárov ostali vchodové dvere aj zárubňa nefunkčné, Marek si ich dal rýchlo opraviť. Požiadal o náhradu škody. Neuspel.

Z ministerstva vnútra dostal odpoveď, že jeho žiadosť bola zamietnutá na základe vyrozumenia, že nereagoval na výzvu príslušníkov.

"Vraj k poškodeniu bolo prikročené až po márnej výzve, zvonení a búchaní na vchodové dvere, že som neumožnil vstup do môjho bytu. Pričom realita bola iná. Po jednom zabúchaní na vchodové dvere, boli nasledovne surovo vykopnuté," tvrdí.

Ak to nie je na 100 percent

Štát vždy zodpovedá za škodu, ktorú pri výkone zásahu spôsobia jeho zamestnanci. Teda v tomto prípade hasiči a policajti. "To je prípad, ktorý spomína divák so zásahom hasičov a záchrany susedovho života. V takomto prípade, keby sa preukázalo, že nereagoval na zvonenie, klopanie a podobne, hoci ho počul, mohla by sa výška náhrady škody modifikovať alebo aj vôbec nepriznať," informuje právnička Bronislava Pavelková.

Ale pokiaľ nič také nie je na 100 percent dokázateľné, lebo išlo o skoré ranné hodiny, nebolo počuť zvonček a podobne, tak je štát povinný túto škodu nahradiť.

"Prípadne by si ju mohol štát refundovať od toho, v prospech koho zásah vykonal. V tomto prípade od suseda, ktorý sa pokúsil o samovraždu. Problém je unesenie dôkazného bremena. Že sa nepodieľal na škode: "Spal som, nebolo počuť zvonenie, mal som na to právo, bol nočný kľud a podobne," dodáva Pavelková.

V prípade, ak unesie dôkazné bremeno, tak má nádej, že mu bude náhrada škody priznaná. Záchranné zložky sú pre takýto prípad chránené poistnou zmluvou, z ktorej je možné podobné prípady uhradiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy